sobota, 26 września 2009

Placek serowo-jabłkowy z płatkami owsianymi


Miałam upiec to ciasto już wcześniej , ale bannerek z jabłuszkiem , który dostrzegłam na kilku blogach sprawił , że postanowiłam poczekać na Dzień Jabłka. Ostatnio nie biorę udziału w akcjach kulinarnych , bo trudno mi się dostosować (często zmieniam plany , odkładam z dnia na dzień albo całkiem rezygnuję z tego , co miałam upiec) , dlatego też z radością teraz przyłączam się do jabłkowego świętowania.
Placek w sumie jest prosty , tylko ta pierwsza warstwa ciasta jest bardzo cienka i trzeba dokładnie wykleić nią blachę , ale reszta już idzie "jak z płatka". Warstwa serowa , jabłka z rodzynkami i przyprawami (ja ograniczyłam się do cynamonu , bo będąc w ciąży zbrzydziłam się do
smaku piernika ;-) , a na wierzchu jeszcze jedna warstwa owsianej kruszonki. Bardzo smaczne ciasto , a do tego dosyć zdrowe , choć zdecydowanie słodkie :-)


Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. jasnego brązowego cukru
- 3/4 szkl. + 2 łyżki cukru (białego)
- 170 g (troszkę mniej niż 3/4 kostki) masła*
- 450 g serka kremowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. pokrojonych w grubą kostkę jabłek
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (zamiast tego dałam odrobinę aromatu rumowego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

*W oryginale jest to tłuszcz roślinny o maślanym smaku ('butter flavor shortening')

Wymieszać razem w misce płatki owsiane , mąkę , cukier brązowy i 1/4 szkl. cukru białego. Masło drobno pokroić i wymieszać z zawartością miski za pomocą widelca (ja użyłam palców ;-) , aż powstanie masa podobna do kruszonki. Nadebrać 1 szklankę tej mieszanki , resztę równomiernie rozłożyć na blasze (ok. 23 x 33 cm , ale nie większej) i przycisnąć do dna. Piec wstępnie 12-15 minut w temp. 180 st.C.(ciasto nie powinno się zarumienić). Wystawić na kratkę kuchenną i lekko przestudzić.
Serek , jajka , wanilię i 1/2 szkl. cukru ubić mikserem. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód.
Jabłka wymieszać z rodzynkami , 2 łyżkami cukru , ekstraktem migdałowym i przyprawami (ja dodałam tylko cynamon). Wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać resztą mieszanki owsianej. Piec kolejne 20-25 minut lub do momentu , aż wierzch lekko się zarumieni (ja piekłam 15 minut dłużej niż podaje przepis).

22 komentarze:

  1. ja lubię takie ciasta dużo przypraw , niziutkie , coś dla mnie :DDDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi swietnie! Natychmiast wedruje na liste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jakie piękne to ciasto ! I zdrowe! :))
    Bardzo, bardzo mi się podoba :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Evenko bardzo zachęcające zdjęcia. Co do ilości cukru to chyba rzeczywiście dość słodkie, ale to pewnie można zmienić. Z akcjami doskonale Cię rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja przegapilam dzien jablka:( No nic, poczekam do nastepnego roku, a teraz ciesze oczy Twoim wypiekiem. Piekny, apetyczny placek!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. mi tez sie podoba tez przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Niziutkie szybciej się je i można sięgnąć po następny kawałek :D
    Super przepis!
    Pozdrawiam prawie poniedziałkowo :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się , że Wam się podoba ten placuszek :-)
    Wbrew pozorom jednym kawałeczkiem można zaspokoić apetyt na coś słodkiego , bo jest bardzo sycący ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. owsiana kruszonka jest najbardziej kusząca :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta kruszonka mnie powaliła ! Nawet jak ciągle zerkam na to malinowe( ale mnie męczy:)) to kawałeczek tego placuszka bym skubnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. SUPER :) !!
    Zastanawiałam się ostatnio w jaki sposób wykorzystać duże ilości płatków owsianych. A chciałam spróbować czegoś niekonwencjonalnego ( co nie jest owsianką;) ). Serdecznie dziękuję Ci za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto z jabłkami i dam sie pokroic. Wyglada niesamowicie ale pewnie smakuje jeszcze lepiej. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ładne, Evenko! Jest tu wszystko, co lubię - jabłka, płatki , a dodatek sera jest co najmniej intrygujacy. Nie jadłam takiego połaczenia nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za komenatrze :-)

    Mówią , że w życiu trzeba wszystkiego spróbować.Nie jestem co do tego przekonana , ale ciasto polecam jak najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Evenko, doradź, jaki serek użyc najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja użyłam serka kremowego (cream cheese), ale myślę , że ze zwykłym białym serem (najlepiej takim trzykrotnie mielonym) ciasto smakowałoby jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ on mi się podoba:)!
    Zakochałam się:D!

    OdpowiedzUsuń
  18. czerwień i błękit7 października 2009 16:34

    Bardzo fajny pomysł na ciasto. Jest ser i są jabłka, a do tego płatki owsiane... chyba spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuje za ten przepis, ciasto jest obłędne jeśli ktoś jest fanem płatków owsianych, dałam mniej cukru i było wyśmienite. Ciasto znikło w przeciągu 3 godzin. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Skusiłam się na zrobienie tego ciasta na weekend. I absolutnie nie żałuję. Wręcz przeciwnie, musiałam piec dodatkową blaszkę. Takie połączenie smaków idealnie trafiło w moje kubki smakowe! Spód z płatkami - kruchy i maślany. Do tego sernik (uwielbiam serniki) i jabłka z rodzynkami. Coś pysznego! Polecam wszystkim!

    Jedyną moją modyfikacja było użycie większej ilości sera - 600g.

    http://www.fotoszok.pl/upload/9a3712e8.jpg

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja!!! Pyszne ciasto, takie szybkie i latwe. Tylko ze ja dodalam wiecej sera:-)

    OdpowiedzUsuń