poniedziałek, 12 lipca 2010

Ucierane ciasto z jagodami (Blueberry Sour Cream Coffee Cake)


Każdy "coffee cake" , który do tej pory upiekłam zawierał cynamon (a powinien... kawę ? ;-) Ten także jest z dodatkiem tej przyprawy , tylko nie jestem pewna , czy rzeczywiście ona pasuje do jagód (tudzież borówek amerykańskich). Jeżeli nie jesteście wielbicielami cynamonu to radzę z niego zrezygnować , bo choć wcale nie dodaje się go tutaj dużo , to może tylko zepsuć smak zamiast go poprawić. Ogólnie ciasto bardzo smaczne , polecam wypróbować. Przepis pochodzi z tej strony.

Ciasto:
- 180 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru (dałam trochę mniej)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 szkl. mąki (nie całkiem pełne)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. kwaśnej śmietany

Nadzienie:
- 1/4 szkl. brązowego cukru (ubitego)
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szkl. jagód (u mnie borówki amerykańskie)

Wszystkie składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku , za każdym razem dobrze ubijając. Wlać wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą i solą , dodawać stopniowo do masy na przemian ze śmietaną.
Do natłuszczonej , okrągłej formy z kominkiem (26-30 cm średnicy) wlać 1/3 ciasta.
Brązowy cukier , mąkę i cynamon wymieszać - połowę wysypać na ciasto. Na to dać 1 szkl. jagód , znowu wyłożyć 1/3 ciasta (czyli połowę z tego , co zostało) , posypać brązowym cukrem z mąką i cynamonem , a na to drugą szklankę jagód. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
Piec w temp. 180 st.C przez 55-65 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z formy studzić 10 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.

Lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- ok. 2 łyżki mleka

Składniki wymieszać na gładką masę.

24 komentarze:

  1. Zapowiada sie pysznie:) Bardzo lubię takie ucierane ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszniasto wygląda! Z jagódkami musi smakować obłędnie.
    A wiesz,ja słyszałam,ze "coffee cake" dlatego , bo jest ciastem do kawy :))

    Pozdrówki na nowy tydzien:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się pysznie:) Jednak mimo iż lubię cynamon jakoś do jagód mi nie pasuję, wypróbuję w takim razie bez niego. Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie ciasta, zawsze są niesamowicie miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arabesko już miałam się zabierać do robienia muffin z jagodami na maślance,a tu pojawiło się takie cudo.Teraz mam dylemat co zrobić jako pierwsze bo oba zdjęcia mnie zauroczyły.Chyba rzucę monetą i zobaczymy.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja lubię cynamonowo jagodowe połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście dodatek co najmniej ciekawy. Jagody i cynamon, to ci dopiero! Ale ja lubię; bardzo - więc może by posmakowało? ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagodowa babeczka, pycha! A cynamon wszędzie jest mile widziany :)
    Podrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę , że zdania są podzielone - jednym pasuje tu cynamon , innym nie. Czekam zatem na opinie już po wypróbowaniu przepisu , w obudwu wersjach :-)

    P.S. Majanko , bo to JEST ciasto "do kawy". Ale ci , którzy jeszcze o tym nie wiedzą , poszukują kawy w składnikach ciasta ;-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda. Ciasta z jagodami są fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja z wielką chęcią wypróbowalabym obie wersje. Cynamon uwielbiam, a połączenie go z jagodami (tudzież jagód z nim) jest intrygujące

    OdpowiedzUsuń
  12. smatczne ciasto ! 1 skl , to ile : g ?
    merci , véro .

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje Evenko:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. véro, 1 szkl mąki - 170 g. Już upiekłam, połączenie cynamonu z jagodami jest ciekawe, ale następnym razem upiekę bez tego dodatku, wydaje mi się że esencja waniliowa wystarczy do nadania pysznego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto wygląda cudownie, a za cynamonem nie przepadam więc i tak bym go nie dodała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję :-)

    Vero , 1 szkl. to 250 ml. W oryginale jednak był użyty 'cup' o pojemności 240 ml , dlatego napisałam , że szklanki mają być "niepełne" (1 cup = 150 g mąki)

    OdpowiedzUsuń
  17. dziekuje bardzo
    pozdrawiam , véro .

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszne te jagodowe ucierańce :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lukier na mleku! To jest coś!
    :)
    Mi się sypnęło kiedyś za dużo cynamonu do sosu pomidorowego ale czad :D
    Smakowało całkiem nieźle, ale nijak nie pasowało do pulpetów :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Polko :-)) Nawet nie chcę sobie wyobrażać jak smakuje cynamonowy sos pomidorowy ;-))

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy można dawać mrożone jagódki, czy tylko świeże? Pozdrawiam, cikyna

    OdpowiedzUsuń
  22. Jagody mogą być świeże lub mrożone. W przypadku mrożonych nie rozmraża się ich , żeby nie zafarbować ciasta.
    Ja robiłam ze świeżymi , ale podejrzewam , że z mrożonymi ciasto trzeba piec nieco dłużej.

    OdpowiedzUsuń