czwartek, 3 lutego 2011

Sernik z rodzynkami



To jeden z najprostszych przepisów na sernik. Bez spodu, bez udziwnień. Nazwałam go "z rodzynkami", ale oczywiście nie są one nieodzownym składnikiem. A tak przy okazji przekonałam się, że odtłuszczona wersja tego sernika (wyjątkowo użyłam "chudego" sera) smakuje równie dobrze jak ta pełnotłusta :-)



Składniki:


- 1 kg białego sera (zazwyczaj używam tłustego, ale tym razem dałam chudy po części z serkiem wiejskim - ok. 300 g)

- 250 g cukru pudru (dałam 300 g, ale to trochę za dużo jak na mój gust)

- 125 g masła lub margaryny

- 6 jajek

- cukier waniliowy

- 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (może być mały + 1 łyżka mąki ziemniaczanej)

- rodzynki

- starte herbatniki lub bułka tarta do wysypania formy



Dwukrotnie zmielony ser utrzeć z miękkim masłem (może być nawet rozpuszczone, ale ostudzone), żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek oraz rodzynki (wcześniej wypłukane w gorącej wodzie i osuszone), dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej startymi herbatnikami blaszki (u mnie 23 x 33 cm). Piec w temp. 180 - 200 st.C. przez ok. 1 godzinę.

26 komentarzy:

  1. Taki sernik to ja bym zjadła. Normalny, polski, z rodzynkami i bez spodu.
    :)
    I-de-a-lny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja z rodzynkami to moja ulubiona. odkąd moja mama jest na diecie też odkryłam, że chude serniki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rodzynki w sernikach :) bardzo apetyczny ten Twój serniczek i bardzo mi się podaje wersja odtłuszczona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczny sernik, wyglada bardzo klasycznie. Jak z dobrej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny!!! poproszę kawałeczek..;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity! Pysznie prosty. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :-)

    Gdybym miała tłusty ser (i wenę) to pewnie wymodziłabym jakiś bardziej skomplikowany sernik , ale skoro Wam się podoba , to tym bardziej cieszę się , że nie miałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie proste serniki,a ze spodu chętnie rezygnuje:) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten sernik upiekę! Będzie idealny na urodziny mojego lubego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie serniki! Pieknie wygląda Evenko:))
    Pozdrowienia ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Klasyka. Zjadam cały bez mrugnięcia okiem! Serio.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, wygląda tak apetycznie!! Zjadałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Och ale bym sobie zjadła takiego pięknego, tradycyjnego sernika! aż ślinka cieknie! :) Zapraszam do mnie: http://molto-bene.blogspot.com Dopiero zaczynam, ale mam nadzieję, że dam radę! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny sernik! Ach jak ja dawno żadnego sernika nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  15. a niektórzy to mają wstręt do rodzynek w serniku.. ja za to lubię bardzo!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne zdjęcia, sernik wygląda przepysznie :) Zapraszamy do podzielenia się talentem kulinarnym i fotograficznym na nowym portalu http://wykrywacz-smaku.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam rodzynki, zwłaszcza w serniku ... śliczy wypiek !:)

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo smakowicie wyglada:) smakuje na pewno super!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wlasnie upieklam to cudenko...i wyszedl mi naprawde rewelacyjnie...dzieki

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam,
    serniczek pyszny:)
    chciałabym jednak zrobić go więcej - z 2 kg sera lub 1,5 kg. Czy wyjdzie dobrze? Reszta składników zapewne była by zwiększona proporcjonalnie, natomiast nie wiem ile czasu miała bym go piec i w jakiej temperaturze.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Temperatura bez zmian (choć raczej ta dolna granica , czyli 180 st.), a czas pieczenia w zależności od wielkości blachy , a tym samym grubości sernika - od kilku do kilkunastu minut dłużej.
    Jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby sernik nie wyszedł , więc o ile wierzch będzie dobrze wyglądał , to i w środku na pewno będzie dobry ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam wedle przepisu, wyszedł pyszny ;) dzieki ;)Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  23. upiekłam, dziękuję bardzo za przepis :)
    http://slodkie.blox.pl/2012/11/Sernik-z-rodzynkami.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda super.
    Dziś będę go robił :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie się studzi. Ciekawe jak będzie wyglądał w środku

    OdpowiedzUsuń