czwartek, 29 grudnia 2011

Sernik śmietankowy



Na Święta zawsze piekę sernik. Zazwyczaj jakiś wypróbowany, ale nie jest to regułą, bo jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby sernik nie wyszedł. Co najwyżej mógł nie spełniać do końca moich oczekiwań, ale to już inna sprawa ;-) Tym razem o wyborze przepisu zadecydował przypadek, a dokładnie nadmiar śmietany z krótkim terminem przydatności do spożycia. Szukałam zatem sernika z dodatkiem dużej ilości kwaśnej śmietany. I znalazłam takowy na blogu Pieczarki MySi. Wspaniały - delikatny, lekko kremowy, nie za słodki. Polecam :-)



Składniki na spód:

- 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie (u mnie zwykłe herbatniki - ok. 200 g)

- 100 g masła, roztopionego


Ciastka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm (lub formy ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.

Masę ciasteczkową wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 st.C. (ja nie podpiekałam).


Składniki na masę serową:

- 1000 g półtłustego twarogu

- 430 g kwaśnej gęstej śmietany 18-22% (u mnie 12%)

- 1 szklanka cukru

- 6 jajek

- cukier waniliowy

- budyń waniliowy (lub śmietankowy)


Dodatkowo do dekoracji (pominęłam):

- 1/2 szklanki wiśni z kompotu

- 3 kostki gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach na tartce


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie maszynką, następnie wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita, dodać budyń i wszystko krótko zmiksować.

Masę wylać na podpieczony spód. Wiśnie obtoczyć w mące i delikatnie poukładać na około sernika (wg własnych upodobań)

Piec 50 minut w temp. 170 st.C (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie. Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować na wierzchu startą czekoladą.


32 komentarze:

  1. wyglada oblednie! Gratuluje wspanialego wypieku ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, bieluśki jak śnieg, którego deficyt w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Taki bialutki... idealny!
    Nie robiłam jeszcze sernika z taką ilością śmietany, ale widzę, że to mój błąd:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo;) Pewnie jeszcze lepiej smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ten serniczek rewelacyjnie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładny! Musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakkolwiek to nie zabrzmi, to najpiękniejszy sernik jaki ostatnio widziałam !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze i cieszę się , że serniczek Wam się podoba. Koniecznie go upieczcie :-)

    MySiu , ale to TWÓJ wspaniały przepis ! Bardzo Ci za niego dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się struktura i kolor tego sernika. Jestem pewna, że smakuje równie wyśmienicie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki śnieżnobiały! piękny! królowa śniegu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Evenko, sernik wyglada wspaniale! Elegancki, biały,śliczny. Musi smakować obłędnie.
    Usciski:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie biały!!! wspaniały po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada pieknie! Gdybym tylko miala dostep do twarogu...

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Wam !

    Maggie , ja użyłam twarogu "wiaderkowego" , ale podejrzewam , że do takiego też nie masz dostępu. A może pokusisz się o produkcję własnego ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Evenko, u mnie też leży w lodówce śmietana, wiec zaraz się biorę za ten sernik, z nieba mi spadłaś z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie bielutki! Przepiękny! Wyobrażam sobie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda wspaniale...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Takowego jeszcze nie robiłam,pięknie wygląda.Na Wielkanoc poszaleję z moim ulubionym;)
    Pozdrawiam ciepło!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoje serniki są przepiękne!!! I każdy zachęca do wypróbowania:) Aż ciężko się zdecydować:)

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie wygląda!!! jaki bielutki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Szczesliwego Nowego Roku Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
  22. Evenko kochana, szczęśliwego Nowego Roku dla Was!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda cudownie!
    Szczęśliwego Nowego Roku Evenko!

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealny! Robiłam bardzo podobny na święta, ale niestety lekko mi opadł

    OdpowiedzUsuń
  25. Obserwuje twojego bloga , zapraszam też do obserwacji mojego :)
    http://naturalniepienkna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Sernik jest niebiański! Robiłam go jakiś czas temu i jest to rzeczywiście jeden z lepszych sernikow, jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń