czwartek, 29 grudnia 2011

Sernik śmietankowy


Na Święta zawsze piekę sernik. Zazwyczaj jakiś wypróbowany , ale nie jest to regułą , bo jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby sernik nie wyszedł. Co najwyżej mógł nie spełniać do końca moich oczekiwań , ale to już inna sprawa ;-) Tym razem o wyborze przepisu zadecydował przypadek , a dokładnie nadmiar śmietany z krótkim terminem przydatności do spożycia. Szukałam zatem sernika z dodatkiem dużej ilości kwaśnej śmietany. I znalazłam takowy na blogu Pieczarki MySi. Wspaniały - delikatny , lekko kremowy , nie za słodki. Polecam :-)

Składniki na spód:

- 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie (u mnie zwykłe herbatniki - ok. 200 g)

- 100 g masła, roztopionego

Ciastka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm (lub formy ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Masę ciasteczkową wysypać na dno formy, palcami ugnieść , aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 st.C. (ja nie podpiekałam).


Składniki na masę serową:

- 1000 g półtłustego twarogu

- 430 g kwaśnej gęstej śmietany 18-22% (u mnie 12%)

- 1 szklanka cukru

- 6 jajek

- cukier waniliowy

- budyń waniliowy (lub śmietankowy)


Dodatkowo do dekoracji (pominęłam):

- 1/2 szklanki wiśni z kompotu

- 3 kostki gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach na tartce

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie maszynką , następnie wymieszać ze śmietaną , cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita , dodać budyń i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód. Wiśnie obtoczyć w mące i delikatnie poukładać na około sernika (wg własnych upodobań)
Piec 50 minut w temp. 170 st.C (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie. Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować na wierzchu startą czekoladą.



32 komentarze:

  1. wyglada oblednie! Gratuluje wspanialego wypieku ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, bieluśki jak śnieg, którego deficyt w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Taki bialutki... idealny!
    Nie robiłam jeszcze sernika z taką ilością śmietany, ale widzę, że to mój błąd:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo;) Pewnie jeszcze lepiej smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ten serniczek rewelacyjnie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładny! Musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakkolwiek to nie zabrzmi, to najpiękniejszy sernik jaki ostatnio widziałam !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze i cieszę się , że serniczek Wam się podoba. Koniecznie go upieczcie :-)

    MySiu , ale to TWÓJ wspaniały przepis ! Bardzo Ci za niego dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się struktura i kolor tego sernika. Jestem pewna, że smakuje równie wyśmienicie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki śnieżnobiały! piękny! królowa śniegu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Evenko, sernik wyglada wspaniale! Elegancki, biały,śliczny. Musi smakować obłędnie.
    Usciski:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie biały!!! wspaniały po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada pieknie! Gdybym tylko miala dostep do twarogu...

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Wam !

    Maggie , ja użyłam twarogu "wiaderkowego" , ale podejrzewam , że do takiego też nie masz dostępu. A może pokusisz się o produkcję własnego ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Evenko, u mnie też leży w lodówce śmietana, wiec zaraz się biorę za ten sernik, z nieba mi spadłaś z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie bielutki! Przepiękny! Wyobrażam sobie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda wspaniale...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Takowego jeszcze nie robiłam,pięknie wygląda.Na Wielkanoc poszaleję z moim ulubionym;)
    Pozdrawiam ciepło!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoje serniki są przepiękne!!! I każdy zachęca do wypróbowania:) Aż ciężko się zdecydować:)

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie wygląda!!! jaki bielutki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Szczesliwego Nowego Roku Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
  22. Evenko kochana, szczęśliwego Nowego Roku dla Was!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda cudownie!
    Szczęśliwego Nowego Roku Evenko!

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealny! Robiłam bardzo podobny na święta, ale niestety lekko mi opadł

    OdpowiedzUsuń
  25. Obserwuje twojego bloga , zapraszam też do obserwacji mojego :)
    http://naturalniepienkna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Sernik jest niebiański! Robiłam go jakiś czas temu i jest to rzeczywiście jeden z lepszych sernikow, jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń