poniedziałek, 14 października 2013

Kruche ciasto z dżemem i gruszkami



Jesień. Ta pora roku najbardziej kojarzy mi się z szarlotkami i ciastami z gruszkami (biorąc pod uwagę tylko ciasta z owocami). Jakiś czas temu zostałam obdarowana większą ilością gruszek, więc nie mogło zabraknąć na blogu jakiegoś przepisu z ich dodatkiem. Zrobiłam zatem ciasto kruche (czy dokładniej półkruche), posmarowałam dżemem i poukładałam gruszki, wierzch także przykryłam ciastem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie wypieki. Zresztą nie tylko ja ;-) Po upieczeniu ciasto bardzo szybko zniknęło, więc upiekłam drugie - tym razem z półtorej porcji :-)

 

Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 50 g smalcu
- odrobina aromatu waniliowego
- szczypta soli

- ok. 9 gruszek
- kilka łyżek dżemu (najlepiej o wyrazistym smaku) - ja wymieszałam truskawkowy z wiśniowym

Jajka utrzeć (roztrzepać widelcem) z cukrem i wanilią.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojony na małe kawałeczki zimny tłuszcz i razem posiekać. Połączyć z masą jajeczną i zagnieść jednolite ciasto (będzie się trochę kleiło, ale nie podsypujemy mąką, dopiero na koniec, tuż przed wałkowaniem). Ciasto podzielić na dwie części - ok. 3/5 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (23 x 33 cm), a resztę włożyć do lodówki.

Gruszki obrać i podzielić na ćwiartki.
Ciasto w blaszce posmarować dżemem, poukładać gruszki i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem.
Piec w temp. 180 st.C z termoobiegiem (tylko dolna grzałka) przez 35-40 minut (bez termoobiegu tyle samo, tylko w wyższej temperaturze - ok.190-200 st.C).



12 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! Ciasto wspaniałe! Ja na jesieni pochłaniam duże ilości różnego rodzaju szarlotek bo jabłek mam pod dostatkiem i uwielbiam to ciasto. Z gruszkami gorzej, trzeba wybrać się na targ, ale widząc Twój wypiek widzę,że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-)
    Ja w zeszłym roku też miałam dużo jabłek, ale w tym roku cienko z nimi. Trzeba będzie kupować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :)
    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
    Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
    Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
    Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Kasia
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Do szczęścia nie potrzeba wiele...czasami wystarczy kawałek takiego prostego, ale jakże smakowitego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite ciasto Evenko i piękne zdjęcia pełne jesiennego słońca. Koszyk gruszek - fantastyczny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie szukałam inspiracji do wykorzystania moich gruszek:D wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiele razy piekłam ciasta z gruszkami ale wiem że są rewelacyjne i twoje właśnie mnie bardzo zainspirowało

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia i wspaniałe jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe ciasto-chyba je zrobie na weekend:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za komentarze i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto dobre, jednak kolejnym razem dam duuużo mniej cukru, bo dżem słodki, gruszki słodkie i trochę dla mnie za dużo tego cukru. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń