wtorek, 23 września 2014

Ciasto białkowe




Znowu zostało Wam dużo białek i nie wiecie co z nimi zrobić ? Oto przepis na proste i bardzo smaczne ciasto. Co prawda nie każdy lubi rodzynki, ale można je zastąpić innymi suszonymi owocami. Puszyste, a zarazem sprężyste i wilgotne. Do tego czekoladowa polewa na wierzchu jako świetne dopełnienie smaku.


 



Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. białek (7-8 sztuk)
- 1 szkl. oleju
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka (temp. pokojowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ulubionego aromatu (u mnie pomarańczowy z odrobiną waniliowego)
- szczypta soli
- 3 łyżki rodzynek


Rodzynki sparzyć i odcedzić na sitku.

Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewać olej, ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać aromat i rodzynki, po czym wymieszać łyżką. Piec 45-50 minut w temperaturze 160 st.C w blaszce 23 x 33 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto oblać polewą czekoladową (rozpuściłam na parze pół tabliczki czekolady z 1 łyżką masła).




Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz