sobota, 28 lutego 2015

Ciasto wawelskie (Pani Walewska, Pychotka)




Odświeżona wersja przepisu, który pierwszy raz pokazałam w 2007 roku. Po Waszych sugestiach postanowiłam opublikować nowy wpis, zamiast aktualizować stary.
 
To ciasto należy do grona moich ulubionych, a moja rodzinka je wprost uwielbia. Zresztą jak można nie lubić takiego smakołyku – delikatne kruche ciasto, puszysty krem budyniowy, beza, orzechy… Czy muszę dodawać coś jeszcze ? :-)



Ciasto:
- 300 g mąki
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub odrobina aromatu

Dodatkowo:
- 4 białka
- 1 szkl. drobnego cukru lub cukru pudru
- słoiczek kwaśnego dżemu
- ok. 200 g mieszanki orzechów

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (23 x 33 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Wierzch posypać grubo posiekanymi bakaliami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić.

Krem:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 1 łyżka soku z cytryny


Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec wlać sok z cytryny.

Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz