wtorek, 14 lutego 2017

Batoniki owsiane




Bardzo proste i szybkie batoniki owsiane, w dodatku bez pieczenia. 
Zrobiłam wersję podstawową, ale zawsze można ją wzbogacić wedle własnego upodobania. Część płatków można zastąpić suszonymi owocami, orzechami lub pestkami. Co kto woli lub ma akurat pod ręką ;-)




 Składniki:
- 55 g masła
- 1/4 szkl. miodu
- 1/4 szkl. brązowego cukru (użyłam trzcinowego)
- 2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1 szkl. płatków śniadaniowych*
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*Użyłam płatków kukurydzianych. W oryginale były to 'Rice Krispies', których w Polsce jeszcze nie udało mi się spotkać. Nie radzę zastępować ich ryżem preparowanym.

Płatki owsiane oraz śniadaniowe wsypać do miski, wymieszać i odstawić.
W małym rondelku rozpuścić masło, cukier i miód. Podgrzewać aż składniki się zagotują, a na powierzchni powstanie mnóstwo bąbelków. W tym momencie zmniejszyć płomień i gotować przez 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia, dodać wanilię, wymieszać, po czym wlać do miski z płatkami i całość dokładnie ze sobą połączyć.
Masę wyłożyć do lekko natłuszczonej formy (silikonowej można nie smarować) o wymiarach około 20 x 20 cm (może być mniejsza, jeżeli chcemy uzyskać grubsze batoniki). Wyrównać powierzchnię i docisnąć do spodu. Gdyby masa mocno się kleiła, odczekać trochę aż przestygnie i spróbować ponownie. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia, a następnie pokroić w małe prostokąty.
Gdyby masa zrobiła się zbyt twarda do krojenia, wystarczy zostawić ją na jakiś czas w temperaturze pokojowej, a dosyć szybko zmięknie.

Uwagi:
Batoniki można urozmaicić dodatkami według własnego uznania, np. zastępując część płatków owsianych lub śniadaniowych  orzechami, suszonymi owocami, nasionami słonecznika, czy też dyni. Dodatkowo wierzch batoników można posypać malutkimi kropelkami z czekolady - przed krojeniem, dopóki masa jest jeszcze ciepła, albo po wystygnięciu polać rozpuszczoną czekoladą w esy-floresy. Uprzedzam jednak, że batoniki są mocno słodkie, więc radziłabym użyć ciemnej czekolady ;-)




Na podstawie przepisu Rachael Ray, z tej strony.

6 komentarzy:

  1. Mniam, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy miód sztuczny nadaje się do takich batoników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie biorąc pod uwagę wartości odżywczych, myślę, że nie ma większej różnicy i prawdziwy miód można zastąpić sztucznym.

      Usuń
  3. A czy można dać zwykle płatki owsiane? Dodać np słonecznik lub wiórki kokosowe? Zależy mi głównie na uzyskaniu tej masy która się gotuje.reszte można według uznania? A i czy można użyć margaryny zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cz zamiast masła można użyć margaryny? Czy można dodać np słonecznik siemię lniane lub wiórki kokosowe?zależy mi głównie na uzyskaniu tej płynnej masy która się wlewa do sypkich produktów.i proszę o podpowiedź czy płatki owsiane zwykle się nadają w ogóle na takie batoniki.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być margaryna. Można użyć dodatków, pisałam o tym w uwagach pod przepisem. Płatki owsiane tylko drobne (błyskawiczne), zwykłe będą zbyt twarde.

      Usuń