środa, 31 maja 2017

Japoński sernik z trzech składników




Kiedyś piekłam już sernik japoński, równie puszysty i delikatny, ale z większej ilości składników. Ten 3-składnikowy nazywany jest sernikiem sufletowym, a jako ciekawostkę dodam, że okrzyknięty został nawet "hitem internetu". No po prostu nie sposób było nie wypróbować takiego przepisu ;-)
Sposób wykonania jest bardzo prosty, choć zdarza się, że po upieczeniu ciasto trochę opada (z typowymi sufletami też tak bywa). Mój wyszedł niski, ale z innego powodu. Nie miałam odpowiedniej formy, więc wzięłam większą, a porcja jest naprawdę mała. Powiedziałabym, że to deser dla dwojga. Ja podzieliłam na czworo i po zjedzeniu czuliśmy niedosyt. Ten serniczek jest po prostu przepyszny !



Składniki:
- 3 duże jajka
- 120 g serka kremowego typu Philadelphia (użyłam zmielonego twarogu z wiaderka)*
- 120 g białej czekolady (u mnie 100 g)

Żaroodporną, okrągłą formę** (15-18 cm średnicy) wysmarować masłem, a następnie wyścielić papierem do pieczenia (na dno wyciąć kółko, a na boki przykleić pasek z papieru).

Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Serek zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z czekoladą. Dodać pianę z białek i ostrożnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i stuknąć nią kilka razy o blat, aby pozbyć się większych pęcherzyków powietrza.
Do nagrzanego piekarnika włożyć blachę, formę z ciastem wstawić do blachy i wlać około 1 szklanki gorącej wody (do blachy, nie do formy z ciastem ;-). Piec przez 15 minut najpierw w temperaturze 170 st.C, potem kolejne 15 minut w temperaturze 160 st.C, a na koniec wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i pozostawić w nim sernik na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

*Serek kremowy należy przed użyciem ogrzać do temperatury pokojowej, aby trochę zmiękł. Twaróg może być zimny.
**Można użyć też formy otwieranej, jednak należy zabezpieczyć ją folią aluminiową i upewnić się, że woda nie przecieka do środka (jeszcze zanim wypełnimy ją ciastem).


Na podstawie tego przepisu.

6 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda bardzo apetycznie, ale dziwi mnie taka niewielka ilość sera! Zwykle piekę z ok. 1 kg twarogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam we wstępie, to bardzo mała porcja, taka dla dwojga ;-)

      Usuń
  2. Wypróbowałam. Wspaniałe ciasto! Delikatne i smaczne. No i szybkie. Deser dla samotnych na weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :-) Wspomniałam o deserze dla dwojga, a zapomniałam o samotnych.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Będę musiała go w końcu przygotować, kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ciekawe. W smaku mocno jajeczne. Następnym razem dam więcej sera i to zapewne smak poprawi. Pozdrawiam, Zaplątana.

    OdpowiedzUsuń