środa, 11 października 2017

Dwukolorowe kruche ciasto z budyniową pianką



To ciasto powstało w oparciu o dwa różne przepisy. Każdy z osobna był już wykorzystywany i bardzo lubiany, pomyślałam więc, dlaczego by nie spróbować tym razem połączyć ich w jeden. 
Na spód dałam cienkie ciasto kruche, na to dżem jabłkowo-rabarbarowy (zużyłam ostatnie łodyżki swojego rabarbaru), dalej starte ciasto kakaowe, pianka budyniowa i na wierzch znowu ciasto kruche. Dżemu co prawda nie widać, ale zapewniam, że dałam go całkiem sporo, tylko przemieszał się z ciastem kakaowym.
Czy eksperyment się powiódł ? Jak najbardziej ! Wypiek znakomity i już nawet była powtórka :-)


 Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 250 g masła lub margaryny*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- odrobina aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło, posiekać z mąką, a na koniec dodać żółtka oraz aromat waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części - jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na spód wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm). Blaszkę z ciastem wynieść w chłodne miejsce. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika (na co najmniej 30 minut). Natomiast do trzeciej części ciasta dodać kakao, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i też zamrozić.

Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
- 1 opakowanie budyniu (lub kisielu) owocowego**
- 1/2 szklanki oleju

Ponadto:
- ok. 500 g dżemu jabłkowego (u mnie z dodatkiem rabarbaru)***

Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Następnie powoli dodawać proszek budyniowy. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki. Na cieście rozprowadzić dżem jabłkowy i posypać startym ciastem kakaowym. Na to wyłożyć masę piankową, posypać resztą startego, zamrożonego ciasta (jasnego) i lekko przyklepać, aby lepiej trzymało się pianki.
Piec w temperaturze 190 st.C przez około 40 minut.

*Rodzaje tłuszczu można łączyć. Ja ostatnio (od kiedy masło podrożało ;-) mieszam margarynę z "mixami" maślanymi oraz dodaję trochę smalcu (ok. 50 g). Ciasto ze smalcem wychodzi wyjątkowo kruche i delikatne.
**Kupiłam kisiel truskawkowy, ale kolor miał zielono-żółty, więc nie jestem pewna jakiego w rzeczywistości użyłam :-)
***Pokrojone jabłka z rabarbarem rozgotowałam w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Następnie posłodziłam do smaku i gotowałam jeszcze kilka minut bez przykrycia, aby woda wyparowała. Przed nałożeniem na ciasto wystudziłam.



6 komentarzy:

  1. mmm wygląda bardzo apetycznie :) został jeszcze kawałeczek do spróbowania? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Tego już nie ma, ale jest inne ;-)

      Usuń
  2. Znów mnie skusiłaś na wypiek :) właśnie się studzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewy już takie są ;-) Napisz, czy ciasto spełniło oczekiwania.

      Usuń
  3. Ile jabłek użyłaś do przygotowania dżemu jabłkowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, bo narobiłam tego dżemu pół dużego garnka i to jeszcze z dodatkiem rabarbaru, ale myślę, że ok. 70 dag jabłek powinno być w sam raz.

      Usuń