sobota, 16 grudnia 2017

Ciasto góra lodowa



Pyszne i ciekawie wyglądające ciasto o nazwie góra lodowa. To coś dla łasuchów, a w szczególności dla wielbicieli masy z dodatkiem mleka w proszku. 

Blaty biszkoptowe można nasączyć wedle uznania - ponczem kawowym, wodą z alkoholem lub z sokiem cytrynowym. Ja wybrałam to ostatnie, głównie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie nasączenie delikatnie przełamuje słodycz ciasta i orzeźwia.
______________________________________________
Zapraszam do odwiedzania PASAŻu. Akcesoria kuchenne, formy do wypieków, czy też pomysł na prezent. Jeszcze zdążycie zrobić zakupy na tzw. ostatnią chwilę :-) 
______________________________________________ 

 
Biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżki kakao

Ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Ubijać do tej pory, aż cukier się rozpuści. Następnie ostrożnie mieszając łyżką, porcjami przesiewać do masy jajecznej mąkę z kakao. Ciasto przelać do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35 minut. Studzić przez 10 minut, odkroić od brzegów blaszki, po czym wyłożyć na stolnicę spodem do góry i zdjąć papier. Biszkopt zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem budyniowy:
- 3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 250 g masła (temp. pokojowa)

Dodatkowo:
- opakowanie okrągłych biszkoptów (180-200 g)
- do nasączenia: niepełna szklanka wody z sokiem cytrynowym (lub alkoholem) albo napar kawowy - do wyboru (wybrałam pierwszą opcję)

2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka (pół szklanki) zmiksować z proszkiem budyniowym, żółtkami i mąką. Wlać to na gotujące się mleko z cukrem i ciągle mieszając gotować na małym ogniu około 1 minuty. Ostudzić do temperatury pokojowej (od czasu do czasu wymieszać).
Masło zmiksować na puszystą masę, po czym dodawać po 1 łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę aromatu waniliowego dla wzmocnienia smaku (wedle uznania).

Biszkopt przekroić na dwa placki. Dolną część włożyć z powrotem do formy, w której się piekł, wyścielonej folią aluminiową (brzegi powinny wystawać ponad formę). Delikatnie nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, wyrównać, przykryć drugim plackiem, ponownie nasączyć i posmarować resztą kremu. Na wierzchu poustawiać pionowo w rzędach biszkopty poprzekrajane na połówki, wtykając je lekko w krem. Następnie wstawić ciasto do lodówki.

Masa z mlekiem w proszku:
- 200 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 2 szkl. mleka w proszku (pełnego) + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao

Masło, cukier oraz wodę zagotować i przestudzić. Do ciepłego dodać 2 szklanki mleka w proszku, po czym zmiksować. Podzielić na dwie równe porcje - do jednej dodać kakao, a do drugiej jeszcze 1 łyżkę mleka w proszku. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce. Gdy masy lekko zgęstnieją, polewać nimi na przemian wierzch ciasta (wyjętego wcześniej z lodówki). Można utworzyć jasno-ciemne paski, marmurkowy wzorek albo kompletną abstrakcję ;-) Całość wstawić ponownie do lodówki, tym razem na co najmniej 12 godzin.

Uwaga: 
Radzę nie używać margaryny zamiast masła, szczególnie do masy mlecznej, aby nie wyszła wam topniejąca góra lodowa ;-)

10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Wyobrażam sobie, jakie musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! w przekroju wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam! Mi nigdy nie udaje się stworzyć tak pięknego wizualnie ciasta - bo smaczne jest prawie zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby nic w przepisie nadzwyczajnego nie ma. A efekt? Arcymistrzostwo! :) Świetny pomysł z tym biszkoptowym jeżozwierzem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne, wcale nie za słodkie ciasto !!! Bardzo ładnie się prezentuje jest dosyć wysokie. Fajne doznania smakowe. Na pewno wrócę do przepisu !!! Ciasto biszkoptowe zrobiłam dzień wcześniej , więc następnego dnia nie ma z nim problemu. Moja córka spałaszowała już 3 porcje i na tym nie chce poprzestać. Tak więc polecam dla niezdecydowanych !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz.
      Mojej córce też to ciasto bardzo posmakowało i dopytywała się kiedy je powtórzę :-)

      Usuń
  6. Pyszne ciasto wlasnie 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pyszne! I ten smak dzieciństwa w czekoladzie z mleka w proszku. Ale zrobiłam mały twist i zamiast zwykłych biszkoptów dodałam delicje z galaretką malinową. Ułożyłam je czekoladą do dołu w całości i potem polałam w zebrę. Tak myślę, aby dodać latem do środka całe maliny! Super ciasto! I bardzo proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi te wafle to nie smakują,a zebra to pasami na ulicy czyli sam piach i brud. Wafle to trzeba umieć robić.

    OdpowiedzUsuń