czwartek, 7 grudnia 2017

Sernik z galaretką



Prosty sernik bez spodu, za to z galaretką na wierzchu. 
Oczywiście galaretka nie jest nieodzownym składnikiem, jednak doskonale tu pasuje. Sernik po upieczeniu lekko opada, a wokół jego brzegów tworzy się rant. Tak ukształtowana forma powierzchni ciasta aż prosi się o wypełnienie :-)



Składniki:
- 1 kg twarogu (z wiaderka)
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina aromatu waniliowego

Dodatkowo:

- galaretka truskawkowa lub pomarańczowa

Cukier zmiksować z olejem i żółtkami, aż masa lekko zgęstnieje. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i aromat, zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wymieszać z ubitą pianą z białek, a następnie wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 45 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż zwykle, wystudzić i schłodzić. Gdy zacznie tężeć, wylać na zimny sernik, po czym całość wstawić do lodówki.

Uwaga:

Sernik po wystygnięciu trochę opada, ale brzegi powinny pozostać wyższe. W ten sposób powstaje naturalna forma do wypełnienia galaretką.


1 komentarz: