poniedziałek, 16 lipca 2018

Kruche ciastka z cukrem



Kruche, waniliowe ciastka z cukrem na wierzchu. Bezproblemowe.
Zagniecione ciasto na początku jest miękkie, ale nie klejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy przetrzymywać go w lodówce zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. 
Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne. Moje dzieci je uwielbiają.



Składniki:
- 400 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
- cukier kryształ na wierzch ciastek


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną. Dodać do mąki z masłem, zagnieść jednolite ciasto, po czym zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 2-3 mm grubości, wykrawać foremką okrągłe ciastka, a po środku każdego kółko (np. za pomocą małego kieliszka). Do miseczki wsypać trochę cukru. Każde ciasto zamaczać z jednej strony w cukrze i układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 st. C przez 13-15 minut.

Z podanej porcji wychodzą 3 blachy ciastek.


2 komentarze:

  1. mniam...mam zamiar wypróbować ten przepis i zabrać swoje ciasteczka dla dzieciaków na wakacje :)

    OdpowiedzUsuń