wtorek, 4 lutego 2020

Ciastka owsiane (Soft and Chewy Oatmeal Cookies)



Kolejna już odsłona ciastek owsianych. Tym razem w wersji miękkiej i lekko... "gumowatej". No właśnie, słowo 'chewy' nie ma ładnego odpowiednika po polsku. Ciastka, tak w ogóle, mogą być chrupiące jak herbatniki, miękkie i puszyste jak biszkopty albo miękkie i 'chewy', czyli wilgotne i delikatnie ciągnące, jak te z poniższego przepisu. Ja lubię każdy rodzaj :-)


Składniki:
- 120 g masła
- 60 g tłuszczu roślinnego "Planta"*
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2-1 i 3/4 szkl. mąki
- 2 i 3/4 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 2/3 szkl. rodzynek

*Planta jest najbliższa oryginałowi ('shortening'), ale można użyć każdego innego tłuszczu: masła, margaryny, a nawet smalcu (moje są właśnie ze smalcem :-)

Miękki tłuszcz zmiksować z cukrami. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie miksując. Na koniec połączyć masę z wanilią.

W oddzielnej misce wymieszać razem: mąkę (na początek 1 i 1/2 szkl.), płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

Suche składniki stopniowo dodawać do masy maślanej, mieszając łyżką. Pod koniec wsypać rodzynki.

Następnie dosypywać po 1 łyżce pozostałą mąkę (1/4 szkl.), ale tylko wtedy, lub do tego momentu, gdy ciasto będzie wciąż klejące (być może w ogóle nie będzie takiej potrzeby). Gdyby jednak ciasto zrobiło się zbyt suche, można dolać trochę wody.

Ciasto nabierać miarką o pojemności ok. 60 ml (lub po prostu czubatą łyżkę), w zwilżonych dłoniach formować kulki, lekko spłaszczając i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 st.C przez 9-12 minut, tylko do momentu, gdy środek ciastek ledwio się zetnie (nie będzie wyglądał surowo). Nie piec zbyt długo !

Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na kilka minut do ostudzenia, po czym przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Na podstawie tego przepisu.

4 komentarze:

  1. Nie piekłam jeszcze ciastek ze smalcem, ciekawe jak smakują, to dobra alternatywa dla margaryny z olejem plamowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre. Tutaj mam jeszcze przepis na ciastka z samym smalcem :-) http://www.arabeskawaniliowa.pl/2016/06/ciastka-smalcowe.html

      Usuń
  2. wyglądają rewelacyjnie! uwielbiam owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta owsiane, pięknie wyglądają i muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń