środa, 4 listopada 2020

Kruszonkowe ciasto z serem

 

Bardzo łatwe i smaczne ciasto kruszonkowe z masą serową. Od typowego ciasta kruchego różni się przede wszystkim prostszym sposobem wykonania. Nie trzeba go schładzać, wałkować, czy nawet ścierać na tarce. Wystarczy połączyć składniki ciasta i rozetrzeć jak na kruszonkę. Połowę wsypujemy do blaszki, potem dajemy masę serową (przygotowanie której zajmuje dosłownie chwilę) i posypujemy resztą ciasta. Pieczemy, studzimy i zajadamy :-)

 

Składniki na ciasto kruszonkowe:
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- odrobina aromatu waniliowego

Mąkę proszek, cukier i sól wymieszać. Dodać pokrojone, zimne masło oraz aromat waniliowy - rozetrzeć palcami na kruszonkę. Połowę z tego równomiernie wysypać na dno blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć do spodu.

Masa serowa:

- 500 g zmielonego sera twarogowego
- 120 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 duże jajka

Składniki masy serowej zmiksować ze sobą, po czym wyłożyć na ciasto kruszonkowe w blaszce. Wierzch posypać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Przed podaniem całkowicie wystudzić.

 

5 komentarzy:

  1. Super wygląda. Proste ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam! Zresztą to kolejne świetne ciasto, jakie udało mi się zrobić dzięki Twoim przepisom:) Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciacho jednak jak dla mnie troszkę za niskie .Następnym razem zrobię z podwójnej porcji.😁

    OdpowiedzUsuń