poniedziałek, 22 października 2007
Adam i Ewa
Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie, przepis, który od razu przypadł mi do gustu :-)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych ("Petitki")
- 2 opakowania herbatników czekoladowych ("Petitki")
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl. soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje). Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Uwagi :
Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto ogólnie rzecz biorąc smaczne. Ja zamiast mandarynek dałam jedną puszkę brzoskwiń.
OdpowiedzUsuńa ta smietana-fix to jest typu "śnieżki"? mozesz napisa jak dokładnie się ubija ta smietane?
OdpowiedzUsuńco to jest ta smietana-fix?
OdpowiedzUsuńmozna ja zastopic jakas inna?
Śmietan-fix to taki zagęstnik w proszku do śmietany , prawdopodobnie można go znaleźć także pod innymi nazwami. Można też zastąpić go właśnie "Śnieżką" (wystarczy 1 lub 2 opakowania).
OdpowiedzUsuńChyba warto wypróbować. Przepis wygląda ...smacznie. Skorzystam i dziękuję. Znowu cos nowego innego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie - joana
przepis wysmienity tylko szkoda ze nie kazda gospodyni sobie z nim poradzi a chetnie by zjadla ichciala zaimponowac gosciom ale coz wtedy jak sie woli na paznokciach drogie tipsy trzeba wtedy klamac przed goscmi ze to ja sama a goscie itak wiedza i w duchu sie smieja pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wcale nie jest takie trudne , gorzej by było z kruchym , czy drożdżowym , gdzie trzeba zagniatać :-) Tutaj najwyżej przy układaniu ciastek tipsy mogłyby trochę przeszkadzać ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Ciasto jest super,piekę go od lat i jest bardzo proste do zrobienia i nie może się nie udać.Ja na ciastka jeszcze robię lukier z cytryną.
OdpowiedzUsuńa co z ta skorka (wierzchem ) moczonym w wodzie z cytryna bo nie widze do czego to jest potrzebne
OdpowiedzUsuńCzasami na biszkopcie tworzy się taka zapieczona skórka , która łatwo odstaje. Jeżeli jej nie ma , to można sobie darować zdejmowanie.
OdpowiedzUsuńNasączanie biszkoptu też nie jest konieczne - ja nasączam , bo lubię żeby był trochę wilgotny.
tipsy nie przeszkadzają w w ugniataniu ciasta ja ugniatam kostkami poprzez zaciśnięcie palca.
OdpowiedzUsuńjadłam to ciasto w dwóch wersjach i ta ze zdięcia jest bardzo dobra-wszystkim polecam-ale przydałaby się bardzo chuda wersja tego ciasta
OdpowiedzUsuńPrzyznam,że jestem tu po raz pierwszy i już upatrzyłam przepis na ciasto ,,Adam i Ewa,,jest tu dużo ciekawych przepisów.Pozdrawiam serdecznie Zuzanna.
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę super, ja robię je już od kilku lat,ale daje herbatniki jasne na przemian z czekoladowymi(muszą być petitki, bo od spodu nie mają czekolady tylko z wierzchu więc herbatnik może zmięknąć.)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczroj zrobiłam to ciasto a dziś już została tylko pusta blaszka, pychota polecam każdemu. Robiłam pierwszy raz i nie miałam z nim żadnych problemów, jedynym który pozostał to dodatkowe kilogramy hehe:)
OdpowiedzUsuńjak sie uklada ciatka z czekolada?czekolada do spodu - prosze o odpowiedz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA to one nie są z każdej strony w czekoladzie ? ;-) Trzeba ułożyć tak , żeby było widać tę czekoladę , wtedy powstanie wzór szachownicy.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
www.ciastaidesery-kasiula.blogspot.com
wygląda to ślicznie ;)
OdpowiedzUsuńpiękne
OdpowiedzUsuńhttp://mademoisellel-pl.blogspot.com/