Do -30% na wybrane produkty
wtorek, 23 października 2007

Ciasto klementynkowe (Clementine cake)



Ten przepis “chodził” za mną już od jakiegoś czasu, ale ciągle nie mogłam się zdecydować. Krążyły różne opinie na jego temat i choć w większości pozytywne, to jednak z pewną nieśmiałością kupowałam potrzebne do tego ciasta składniki. W końcu sama musiałam przekonać się i żałuję… że tak późno ;-)) To ciasto jest rewelacyjne ! - wilgotne w środku i niezwykle aromatyczne , zdecydowanie w moim guście (i nie tylko moim).




Składniki:

- 4 duże mandarynki "klementynki" (ewentualnie 3 pomarańcze)

- 6 jajek

- 250 g mielonych migdałów

- 225 g cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mandarynki (całe ze skórką) gotować w garnku przez 2 godziny. Odsączyć, ostudzić, a następnie zmiksować w całości. Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać mikserem, do uzyskania jednolitej masy - ciasto powinno być dosyć rzadkie. Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Piec ok. godziny w temp. 180- 200° C. Jeśli za mocno się rumieni, a w środku jest nadal surowe - przykryć folią aluminiową.

Uwagi:
Skórki mandarynek są lekko gorzkie (przynajmniej u mnie takie były), więc po ugotowaniu po prostu je wyrzuciłam. Zostawiłam tylko na jednej mandarynce - ciasto i tak wyszło niezwykle aromatyczne, a przy tym nie było czuć posmaku goryczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz