![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNOm4V3SGdOOLjGYIxn7YXM7Kp4xAedAP7-BxwjyjQ7sJFl7LbBQO73Cxdh18cVOXZZenQMBMvW06uNKE9dy7dx8hdpYFMAmVs-N12UR_TueI6shqNlfWqawicTRGHgKvhmfb_Ar-8dCk/s400/Ciasto+ze+sliwkami2.jpg)
Znowu śliwki… (kupiłam wcześniej na zapas, bo jak zwykle zniknęły ze sklepu bardzo szybko). Tym razem skorzystałam z przepisu Nougatine83, której przy okazji bardzo dziękuję :-) Od razu spodobał mi się ten przepis, tylko czekałam na “węgierki”. Moja cierpliwość została nagrodzona, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne - wilgotne, delikatne i pełne aromatu :-)
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 200 ml mleka (odrobinę więcej niż 3/4 szkl.)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka octu
- aromat waniliowy (dodałam od siebie)
- ok. 12 śliwek (pokrojonych w ćwiartki lub dowolnie)
- pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Mąki z proszkiem do pieczenia razem wymieszać i przesiać. Dodawać do masy na przemian z mlekiem , ciągle ucierając. Następnie dodać kaszę oraz ocet i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć do formy ( moja miała wymiary: 20x30 cm). Pokrojone śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec w 180 stopniach C. ok.40 minut (sprawdzić patyczkiem). Chwilę ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto dowolnie polukrować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqZreV3DPoAJxt8Cy3g4uBUSxC92LQ2XdHm0eoAFAIuddKgBFWmS-RzF9PbIbMkmUurN8ZyN8ebpi1ut1Vcne1v2Gx32aQtFJ-eGdBOgJxZ1iOiwdlKsm5k00qCznhFuho_zAdrVU8h_A/s400/Ciasto+ze+sliwkami1.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz