środa, 24 października 2007

Sernikowy placek jabłkowy

 

Co prawda tutaj ser zagniata się razem do ciasta (tak jak na rożki niby-francuskie) i właściwie w smaku prawie się go nie czuje, ale skoro wymyślono taką nazwę, to nie będę jej zmieniała ;-)
Na cieście serowym układa się jabłka, potem daje się polewę ze śmietany, a na koniec smaruje się marmoladą pomarańczową - całkiem proste, a jakie smaczne i to bez dodatku jajek :-)



Ciasto:

- 12 dag mąki

- 12 dag chudego mielonego białego sera

- 12 dag zimnego masła

- cukier waniliowy

- szczypta soli


Obłożenie:

- ok. 75 dag kwaśnych jabłek

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

- 2 łyżki mąki

- 15 dag cukru

- kilka łyżek marmolady pomarańczowej lub morelowej


Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Tortownicę o średnicy ok. 30 cm wysmarować tłuszczem. Palcami "wcisnąć" ciasto do formy, wyciągając brzegi na ok. 3 cm w górę.
Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości ok.1 cm, nożykiem wykroić gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Piec wstępnie ok. 20 minut w temp. 200 st.C.
Śmietanę wymieszać z cukrem i mąką i wylać na podpieczone, gorące ciasto. Piec dalej przez ok. 30 minut. Ciepłe ciasto posmarować marmoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz