niedziela, 28 października 2007

Rolada dyniowa (Pumpkin roll)



Tym oto wpisem dołączam się do grona dyniożerców ;-) Co prawda miałam pewne opory co do zrobienia czegokolwiek z dodatkiem dyni (niechęć do tego warzywa sięga czasów dzieciństwa ), ale jednak pomyślałam sobie, że jest tak duży wybór różnych przepisów, że powinnam sobie z tego coś wybrać ;-) No i wybrałam, jak zwykle w najprostszy sposób, czyli korzystając z przepisu zamieszczonego na opakowaniu, a dokładnie, na puszce z dyniowym puree ;-) I co z tego wynikło ? - przekonałam się, że dynia może być "zjadliwa", a co ciekawsze, naprawdę smaczna, jeśli odpowiednio przyrządzona :-) W smaku w ogóle jej nie wyczułam, ale dzięki niej ciasto stało się wilgotne i przypominało piernik (to zasługa przypraw). A i masa serowa wyjątkowo mi smakowała, pomimo, że nie należę do zwolenników serka Philadelphia. W końcu uwieńczenie całej rolady, czyli lekko przypieczone orzechy - mmm...

 
Ciasto:

- 3/4 szkl. mąki

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki mielonych goździków (dałam przyprawę piernikową)

- szczypta soli

- 3 duże jajka

- 1 szkl. cukru

- 2/3 szkl. puree z dyni

- 1 szkl. siekanych orzechów włoskich


Wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni i jeszcze trochę ubijać. Następnie wsypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Wyłożyć do dużej blachy - 25x38 cm (ja użyłam mniejszej i dlatego moja rolada miała mało "zwojów") wyścielonej pergaminem, posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać siekanymi orzechami, piec 13-15 minut w temp. 200 st.C.

Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć pergamin, ciasto zwinąć (od węższej strony) razem ze ściereczką, ostudzić na kratce kuchennej.


Masa:

- 1 opakowanie serka Philadelphia (ok.22 dag)

- 1 szkl. cukru pudru

- 10 dag masła

- ekstrakt waniliowy (dałam olejek)


Serek i masło (ogrzane do temp. pokojowej) utrzeć razem, dodając cukier puder i ekstrakt.

Wystudzone ciasto odwinąć ze ściereczki, posmarować masą, zwinąć ponownie i wstawić do lodówki.

7 komentarzy:

  1. Piękna wyszła Ci ta rolada, evenko. :) I orzechy...mniam...idealne połączenie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Małgoś :-) Jednak mogłaby mieć więcej "zawijasów" ;-) A orzechy to już zadatek na następne świętowanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tej roladzie to nie podaruję ,upieke taka samą
    Robiłam róóóżżżne rolady ,ale nie dyniowe
    Evanko świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna! Uwielbiam rolady, a sama nigdy zadnej nie zrobilam. Bede musiala sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam :-)
    I pomyśleć , że miałam nie robić niczego z dodatkiem dyni - ominęłoby mnie tyle komplementów , no i oczywiście rozkosz smaku tej rolady ;-)
    Czekam na Wasze wersje "Pumpkin roll" :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie rolady się zawsze rozpadają - nie mam szczęścia do nich. Ale upiekę twoje ciasto w formie płsadkiej i na wierzch wyłożę masę. Pewnie też będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Malto , oczywiście , że możesz tak zrobić. Proponuję przeciąć placek na 2 lub nawet 3 mniejsze paski , masę dać do środka i wtedy na wierzchu nadal będą orzechy :-)
    A co do rolady , to nie miałam z nią problemu , pomimo , że ciasto było grubsze niż powinno. Trzeba je tylko zwinąć zaraz po upieczeniu , nie czekać aż przestygnie.

    OdpowiedzUsuń