wtorek, 7 października 2008

Sernik orzechowy


Ten przepis chodził za mną od czasu, kiedy Dorotus podała go na swoim blogu. Piękne jak zwykle zdjęcia dodatkowo mnie kusiły, więc w końcu uległam ;-) Serniczek wyszedł przepyszny, a rodzinka była zachwycona (łącznie ze mną). Zresztą nie mogło być inaczej - nie dość, że sernik, to jeszcze z orzechami. Takiemu połączeniu naprawdę nie można się oprzeć :-)




Spód:

- 1¾ szkl. pokruszonych ciastek digestive (mogą być zwykłe herbatniki)

- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła


Składniki wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy ok. 23 cm (u mnie 26 cm). Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.


Masa orzechowa:

- 2/3 szkl. golden syrupu (u mnie syrop kukurydziany)

- 1/3 szkl. roztopionego masła

- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru

- 2 jaja

- 1½ szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.


Masa serowa:

- 750 g sera śmietankowego (użyłam serka "Philadelphia" + kawałek tłustego sera białego)

- 1 szkl. brązowego cukru (część zastąpiłam białym)

- 2 łyżki mąki

- 4 jajka

- 2/3 szkl. śmietanki kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Ser utrzeć, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wyłączyć piekarnik, sernik zostawić w środku na jakiś czas (nawet na godzinę). Następnie wyjąć, do końca wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.


15 komentarzy:

  1. u Ciebie wszystko jest zawsze takie piekne i rowniutkie:) Jak Ty to robisz?;)
    Widzialam ten sernik u Doroty i juz wtedy bardzo mi sie podobal.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i bardzo gładki sernik! Ja taki efekt osiągam tylko wtedy, kiedy piekę w kąpieli wodnej. Twój przepis wypróbuję na pewno.
    Pozdrawiam serdecznie
    An-na

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest absolutnie rewelacyjny! Też się do niego przymierzam:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale się nie dziwię że ten przepis tak za Tobą chodził, że wychodził ;) Pięknie wygląda.
    Ciekawi mnie tylko na czym sobie ten orzeszek siedzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arabesko, czytasz w moich myslach. Od jakiegos czasu podaza za mna taki serniczek. Mam pytanie: czy sam ser Philadelfia wystarczy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam !

    Iis , no staram się jak mogę ;-))

    An-no , ten sernik na szczęście nie wymaga "kąpieli wodnej" , więc myślę , że jest to dodatkowa zachęta , żeby go upiec :-)

    Atinko , dłużej już nie zwlekaj , jest naprawdę pyszny :-)

    Edysiu , posadziłam go na śmietance ;-)

    Agatko , tak , jak najbardziej.W oryginale jest właśnie tylko ten serek , ale ja chciałam żeby mój sernik choć trochę przypominał taki typowo polski wypiek , więc dodałam białego sera własnej produkcji ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evenko, cudownie wygląda Twoj serniczek! :)) Mnie także on już tak długo kusi, że chyba tez go wkrótce zrobię, zwłaszcza, ze uwielbiamy serniki, a z orzechami to juz na pewno niebo w gębie! :))
    Sliczny, równiusienki , idealny jest Twoj serniczek.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Evenko, cóż mogę powiedzieć. Jest cudny. Idealny w każdym calu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada bosko! Tez lubie serniki a z z orzechami chyba bym go pokochala ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko , zwłaszcza jako wielbicielka serników , nie możesz go nie zrobić ;-)

    Casiu , dla mnie właśnie taki jest , niczego bym w nim nie zmieniała :-)

    Notme , śmiem przypuszczać , że tak właśnie by było ;-)

    Dziękuję za komplementy !

    OdpowiedzUsuń
  11. Evenko - rewelacyjny sernik i do tego piękne , apetyczne zdjęcia !
    Też się czaję na ten sernik od jakiegoś czasu , mam już nawet orzechy włoskie - mam nadzieję , że uda mi się go zrobić [ lista ciast , które koniecznie muszę piec robi się niebezpiecznie długa ;) ]

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotus , cieszę się , że Ci się podoba i dziękuję za przepis :-)

    Abbra , bardzo mi miło :-) Upiecz ten sernik jak najszybciej , bo ktoś Ci orzechy powyjada ;-)) Ja ostatnio zmieniłam trochę taktykę i staram się w miarę szybko wypróbowywać nowe przepisy , chyba , że chodzi o coś bardziej skomplikowanego , wtedy już niestety wrzucam do "poczeklani" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny ,ten sernik .Ten sernik i taki z karmelizowanymi jabłkami
    będą pierwszymi sernikami jakie upiekę .

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Margot :-) Będę czekała na ten z jabłkami , bo mnie bardzo zaciekawił ;-)

    OdpowiedzUsuń