To moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie bułki z dodatkiem płatków owsianych. Chciałam, żeby były typowo śniadaniowe, więc dodałam tylko trochę cukru, ale myślę, że w tym przypadku większa ilość wcale by nie zaszkodziła. Bułeczki w każdym razie były smaczne, mocno puszyste, z rodzaju tych "odrywanych", no i zapewne zdrowe, tak jak owsianka :-)
Składniki na 20 bułeczek:
- 2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych (takich 1-minutowych)
- 2/3 szkl. brązowego cukru (na połowę porcji dałam 1 łyżkę, ale i więcej nie zaszkodziłoby ;-)
- 1/4 kostki masła (pokrojonego na małe kawałki)
- 1 łyżka soli
- 2 i 1/2 szkl. wrzącej wody
- 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 5 i 1/2 - 6 szkl. mąki
- ew. trochę stopionego masła do posmarowania (pominęłam)
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, cukier, masło i sól. Zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na około 5 minut. Wymieszać z letnią "owsianką" i 2 szkl. mąki na gładką masę. Następnie dodać tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (6-8 minut). Ciasto włożyć do naoliwionej miski, odwrócić, żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i podzielić na 20 części. Z każdej z nich uformować kulkę i ułożyć na natłuszczonej blasze (23 x 33 cm). Przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia, na około 45 minut. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-35 minut lub do momentu, aż bułeczki będą złoto-brązowe. Po upieczeniu wyjąć na kratkę kuchenną i ewentualnie posmarować rozpuszczonym masłem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Evenko, cudne buły! :)) Nigdy nie robiłam bułeczek z płatkami owsianymi.
OdpowiedzUsuńW ogóle jakoś ostatnio przestałam robić bułeczki, muszę znowu powrócić do ich produkcji hi hi ;)
Pozdrawiam serdecznie:)
Bułeczki napewno pyszne!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ja bardzo lubię owsiankę i płatki owsiane w każdej postaci...muszę upiec te bułeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
OdpowiedzUsuńMajanko , jestem pewna , że czego , jak czego , ale muffinów i bułeczek na Twoim blogu nie zabraknie w przyszłości :-) A przerwa od czasu do czasu jest jak najbardziej wskazana , żeby się nie znudziły ;-)
Olciaky , owszem , całkiem smaczne ;-)
Kass , jestem ciekawa Twojej opinii po upieczeniu :-) Zamierzasz dodać całą porcję cukru , czy zmniejszoną ?
pieklam kiedys chleb z platkami i tez bardzo nam smakowal:)
OdpowiedzUsuńA ja od jakiegoś czasu mam ochotę upiec jakieś bułeczki... I tak się przymierzam do tego, przymierzam... I podziwiam blogowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję z cała porcja, zobaczę jak wyjda.
OdpowiedzUsuńIis , w takim razie bułeczki tym bardziej powinny posmakować :-)
OdpowiedzUsuńAniu , więc czas spróbować - jest tyle różnych przepisów , że na pewno wybierzesz coś dla siebie :-)
Kass , a zatem czekam :-)