poniedziałek, 27 lipca 2009

Placek wiśniowy z polewą śmietankową



To przepis dla wielbicieli ciast budyniowych. Co prawda polewa śmietankowa nie jest typowym budyniem, ale po upieczeniu smakuje podobnie. Wiśnie zastąpiłam czereśniami, ale to z przymusu nie z wyboru. Ogólnie ciasto jest smaczne, najlepsze pierwszego dnia, jak zresztą większość ciast owocowych. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".



Na ciasto:

- 200 g zmielonego białego sera

- 6 łyżek oleju

- 6 łyżek mleka

- 1 jajko

- 100 g cukru

- 1 cukier waniliowy

- szczypta soli

- 400 g mąki

- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia (3 łyżeczki ?)


Na obłożenie:

- 4 łyżki tartej bułki

- 1 i 1/2 kg wiśni lub czereśni (mogą być owoce mieszane)

- 100 g cukru


Na polewę:

- 1 szkl. kwaśnej śmietany

- 4 jajka

- 60 g mąki ziemniaczanej

- 150 g cukru


Ser utrzeć z odrobiną mąki, jajkiem, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć do dużej, natłuszczonej blachy, formując wyższy brzeg. Posypać tartą bułką.

Wiśnie lub czereśnie wydrylować i wysypać równomiernie na ciasto, posypać cukrem (100 g).

Wymieszać wszystkie składniki polewy i wylać na owoce. Piec w temp. 200 st.C. przez ok. 30 minut (ja piekłam dłużej).

18 komentarzy:

  1. Evenko, pysznie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    mniam,świetne ciasto ze śliweczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące to ciasto, ale sama go nie pochłonę :)a tego typu ciast nie próbowałam jeszcze mrozić:( więc poczeka na lepszy moment... chyba ,że znajdę kogoś chętnego na takie łakocie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczególnie zachęca mnie ta polewa śmietankowa :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam :-)

    Olciaky , w przepisie są wiśnie , ja robiłam z czereśniami , ale śliwki też mogą być ;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się :)) Pysznie musi smakować zarówno z czereśniami jak i wiśniami. :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ,bardzo apetyczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeczytałam przepis i już traktuję to cisto jako moje ulubione! Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciasto to smak lata i wakacji :) cudnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam placuszek: bardzo dobry. Dodałam jednak o połowę mniej cukru na wisnie i do polewy. Moim zdaniem wyszedł i tak wystarczająco słodki.
    pozdrawiam,
    Agnieszka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda apetycznie - ostatnio bardzo smakują mi wypieki z dodatkiem wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upieklam, dalam 2 lyzeczki proszku do pieczenia i bylo ok. Troche wiecej twarozku, bo mi sie ostalo z produkcji wlasnej. Nie posypywalam wisni cukrem, slodka "budyniowa" polewa wystarczyla. W moim piekarniku 30 min to bylo za malo, ciasto pieklo sie w podanej temperaturze 45 min.
    Bardzo dobre, do popoludniowej herbatki czy kawy w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O , już dwie osoby skorzystały z przepisu ! Cieszę się , że ciasto smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam wygląda pysznie. Ja jutro biorę wiśnie w obroty. W zasadzie już przesądziłam za rogalikami i pierogami, ale następnym razem może skuszę się na takie ciasto ;-) Pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje?: )

    OdpowiedzUsuń
  15. super wyglada,musze je wyprobowac,bo ostatnio jakos lubie ciasta z dodatkiem sera i owocow :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny ten dodatek sera do ciasta. Czy ono smakuje troche jak drożdzówka z serem ? Przypomina mi troszkę ciasto, które piekła moja Siostra jak mieszkałyśmy razem. Miłe wspomnienia.
    Podrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za komentarze :-)

    Ciasto rzeczywiście odrobinę przypomina drożdżówkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. sezon na wiśnie, może się taki placuszek zrobi :)

    OdpowiedzUsuń