Kolejny smaczny chlebek, tym razem z Piekarni Tatter. Ostatnio piekła go też Beata z bloga "Lubię gotować" i to właściwie dzięki niej zwróciłam uwagę na ten przepis. Chlebek robi się w miarę szybko, bo potrzeba na to tylko kilku godzin (zwykle zakwasowce wymagają dwóch dni). Ma chrupiącą skórkę, wilgotne wnętrze i dosyć długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 550 g mąki białej pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
- 1 łyżeczka słodu (dałam miód)
- 1 płaska łyżka soli
- 300 g letniej wody
- opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- opcjonalnie: 2 łyżki kminku
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 i 1/2 godziny, złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie ukształtować owalny bochenek (u mnie okrągły). Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny. Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 250ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
I pamiętam jak mi się ten chleb nie udał,cóż.. początki bywają kiepskie:(
OdpowiedzUsuńPiękny:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! to i ja o nim pomysle:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOoo, kolejny chleb na liście do upieczenia :) Piękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i ma śliczny kształt!:)))
OdpowiedzUsuńSciskam:**
Dziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńChlebek jest naprawdę smaczny , polecam wypróbować.
Tak jest bardzo smaczny, tez pieklam. A Twój wyglada baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolski znaczy najlepszy :)))) Sliczny bochen.
OdpowiedzUsuńSciskam :)
Evenko, cieszę się, że upiekłaś ten chleb.
OdpowiedzUsuńOstatnio kilka razy piekłam chleb na miodzie, który bardzo smakuje moim dzieciom, nam zresztą też Zupełnie bezproblemowy, a naprawdę pyszny Przepis wyślę Ci mailem, bo nie wiem kiedy wstawię go na bloga. Mam takie zalegości we wstawianiu postów, że aż mi wstyd Pozdrawiam serdecznie
Kass , Polko , dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńBeatko , w naszej sytuacji to normalne , ja mam zaległości nie tylko we wstawianiu nowych notek ;-)
Z góry dziękuję za przepis.
Piękny chlebek !
OdpowiedzUsuńKurczę , jakoś nie mogę się zabrać za nastawienie zakwasu - normalnie jak sójka za może się do tego zabieram ;)
Abbro , dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńA z tym zakwasem to trzeba w końcu się przełamać , bo pracy przy nim żadnej , tylko trzeba mu stworzyć odpowiednie warunki ;-)
Wreszcie poszukiwania chleba idealnego zakończone :) Chlebek jest identyczny, jak z mojej ulubionej piekarni, czyli taki, jaki moja rodzinka uwielbia :) Naprawdę bardzo dobry, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że zamiast mąki razowej dałam żytnią, tak ok. 70g i o 20g mniej mąki pszennej.
OdpowiedzUsuń