To jeden z najstarszych przepisów na sernik jaki posiadam. Niektórzy nazywają go "królewskim". Sama nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz doczekał się wpisu na blogu, ale kiedyś piekłam go częściej niż inne serniki. Osobiście bardzo go lubię, za to m-żonek za nim nie przepada (nie, że całkiem nie lubi, ale woli inne), więc może stąd wynikło to zaniedbanie, no i fakt, że byłam zajęta testowaniem innych przepisów, których wciąż jest mnóstwo do wypróbowania ;-)
Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 250 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać śmietanę i pokrojoną na drobne kawałeczki margarynę. Wszystko razem posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.
Masa serowa:
- 1 kg tłustego białego sera
- 2/3 kostki masła
- 4 ugotowane ziemniaki
- 8 jajek (białka oddzielnie)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- olejek waniliowy lub rumowy
- ew. kwaśny dżem lub powidła
Ser zemleć z ziemniakami. Miękkie masło ucierać z cukrem, dodać ser i ziemniaki, a następnie żółtka i olejek. Na końcu masę wymieszać z pianą ubitą z białek.
Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część zetrzeć na tarce, wyłożyć na dno dużej blachy wyścielonej pergaminem i lekko docisnąć. Na to wyłożyć masę serową (wcześniej ciasto można posmarować kwaśnym dżemem) i posypać resztą startego ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180-200 st.C.
Uwagi:
Czasami robię ten sernik trochę inaczej - daję całą porcję ciasta kakaowego, ale masy serowej tylko połowę i piekę w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm (na całą porcję potrzeba zdecydowanie większej blachy).
Dawno, oj dawno nie było u mnie sernika. A chyba jestem od nich uzależniona... ;) I tak naprawdę, chyba nigdy nie piekłam sernika z ciastem. Wygląda bardzo apetycznie, a połączenie sera z czekoladą uważam za idealne :)
OdpowiedzUsuńMoja babcie piekła taki sernik jak moja mama byla jeszcze dzieckiem. Ale ja to juz sie na niego niestetu nie załatałam bo przestała go piec. No cóż może kieds ja poprosze to mi upiecze... no albo ja sama
OdpowiedzUsuńA mi się podoba takie połączenie z mniejszą ilością sera. Będę musiała to wypróbować :)
OdpowiedzUsuńja tez juz wieki tego czy takiego sernika nie jadlam,az mi slinka poleciala i w ustach poczulam jego wspanialy smak :),oj,musialabym odkurzyc stare przepisy.....
OdpowiedzUsuńPiękny Evenko!:)
OdpowiedzUsuńJa go właśnie nazywam królewskim i bardzo lubię. Z sernikowych serników czyli nieciasteczkowych uwielbiamy właśnie jego. Jest wspaniały i najczęściej gości u mnie na świątecznym stole :)
Pozdrówki serdeczne!
Dziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńWidzę , że warto czasem przejrzeć stare notatki i odświeżyć jakiś zapomniany już przepis ;-)
Evenko, toż to mój ulubiony sernik jest :-))) Pozdrawiam ciepło!!!
OdpowiedzUsuń:-)) Mój kiedyś też. A teraz to ja mam kilka faworytów , choć właściwie to lubię wszystkie serniki ;-)
OdpowiedzUsuńto jeden z moich ulubionych serników
OdpowiedzUsuńmama go właściwie nie piecze,
może przez to że jadam go tak rzadko jest taki wyjątkowy
moja mama uwielbia serniki na cieście kawowym :) twój mnie zachwycił
OdpowiedzUsuńZ kawowym ciastem jeszcze nie próbowałam. Może kiedyś się odważę ;-)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że dawniej taki biało - czarny to był mój ulubiony sernik zajadany "w gościach". :) Normalnie za sernikami nie przepadam, a ten to była zupełnie inna bajka... :)
OdpowiedzUsuńCudny Evenko. :)
Mniaaam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki,choć jadłam może tylko ze 2 razy w życiu:(
Cudny sernik! Zjadłabym taki solidny kawałek :)
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie i smacznie! wiec wyprubowalam i nie zmienilam zdania:) jest pyszny! rodzina sie zajadala tym sernikiem co jest rzadkoscia wiec dziekuje Arabesko za ten przepis. teraz kolej na nastepne smakolyki z Twojego blogu:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ten sernik na Wielkanoc - pyszny!
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec ten pięknie wyglądający sernik. Zrobię go z połową masy serowej. Mam jednak małe pytanko: Czy do ciasta kakaowego nie należy do dać jajek ? Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńWuniad
Ciasto kakaowe jest bez jajek.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam ten sernik, ciasto w smaku super, ale masa serowa za rzadka (po upieczeniu0, trochę wodnista. Jak popatrzyłam na inne przepisy na ten sernik to widzę ze ewidentnie brakuje tutaj budyniu ;)
OdpowiedzUsuńTakie moje odczucie.
Ale ogólnie sernik wyszedł bardzo dobry.
Evenko!
OdpowiedzUsuńMam ochotę na ten sernik, tylko napisz mi czy chodzi o masło 200g czy 250g (bo skoro przepis jest stary to kiedyś, pamiętam były masła 250g), no i jak z tym budyniem. Czy to ziemniaki, go zastępują?
Andziu , u mnie kostka masła , czy margaryny ma zawsze 250 g. Oczywiście jak mogłaś to wiedzieć , jeśli nie ma u mnie przelicznika , ani niczego podobnego (już od dawna noszę się z zamiarem zrobienia tego i ciągle brak mi czasu ;-)
OdpowiedzUsuńA budyniu do tego sernika nie dodaje się. Właśnie ziemniaki odgrywają ważną rolę :-)
Dziękuję Ci za odpowiedź:) no i oczywiście zabieram sie za sernik:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pycha! Wczoraj przed południem go piekłam, a dzisiaj zostały tylko dwa kawałki (tzn. tylko do rana sie uchowały)))
OdpowiedzUsuń