poniedziałek, 16 listopada 2009

Ciastka migdałowe



Orzechowy Tydzień już się zakończył, a ja mam jeszcze dwa zaległe przepisy, których nie zdążyłam wrzucić na bloga. Jeden z nich to kruche ciasteczka z migdałami. W oryginale okrągłe i przekładane masą krówkową, a u mnie bez niczego, w kształcie listków - tak bardziej jesiennie. W sumie ciastka, jak ciastka, ale spodobało mi się to, że ciasta do ich przygotowania nie trzeba zagniatać (nie lubię oblepionych rąk ;-) Gorzej jednak z tym, że jest ono bardzo kruche i ciężko z niego wykrawać jakieś bardziej wymyślne kształty, dlatego proponuję pozostać przy okrągłych. A poza tym najlepiej ciasto rozwałkowywać pomiędzy kawałkami folii, bo inaczej będzie trudno.

Po upieczeniu ciasteczka są dosyć twarde i chrupiące, ale na drugi dzień miękną. Chyba, że ktoś chce zachować tę "chrupkość", wtedy trzeba je przechowywać w szczelnym pojemniku.



Składniki:

- 2 szkl. mąki

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szkl. migdałów (przypieczonych i zmielonych)

- 1/2 kostki masła

- 1/3 szkl. cukru

- 1 jajko


Mąkę przesiać z solą, wymieszać z migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać. Dodać mąkę z migdałami i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce, aż będzie nadawało się do wałkowania (ok. 30 minut). Następnie rozwałkować (najlepiej pomiędzy kawałkami folii) na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka (najłatwiej okrągłe, bo ciasto jest bardziej kruszące się niż elastyczne). Układać na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15-18 minut w temp.180 st.C, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.


Uwagi:

Ciasteczka można przełożyć dżemem , masą krówkową lub czekoladą.


 Przepis znaleziony na tym blogu.
 

5 komentarzy:

  1. rumiane listki
    prawdziwe jesienne

    z pewnościa piękniejsze od zwykłych kółek

    OdpowiedzUsuń
  2. Te najbardziej przypieczone m-żonek powyjadał jako pierwsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne jesienne listeczki :)))
    Pozdrówki!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko , dziękuję i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mimo trudności ciasteczka wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń