Orzechowy Tydzień już się zakończył, a ja mam jeszcze dwa zaległe przepisy, których nie zdążyłam wrzucić na bloga. Jeden z nich to kruche ciasteczka z migdałami. W oryginale okrągłe i przekładane masą krówkową, a u mnie bez niczego, w kształcie listków - tak bardziej jesiennie. W sumie ciastka, jak ciastka, ale spodobało mi się to, że ciasta do ich przygotowania nie trzeba zagniatać (nie lubię oblepionych rąk ;-) Gorzej jednak z tym, że jest ono bardzo kruche i ciężko z niego wykrawać jakieś bardziej wymyślne kształty, dlatego proponuję pozostać przy okrągłych. A poza tym najlepiej ciasto rozwałkowywać pomiędzy kawałkami folii, bo inaczej będzie trudno.
Po upieczeniu ciasteczka są dosyć twarde i chrupiące, ale na drugi dzień miękną. Chyba, że ktoś chce zachować tę "chrupkość", wtedy trzeba je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Po upieczeniu ciasteczka są dosyć twarde i chrupiące, ale na drugi dzień miękną. Chyba, że ktoś chce zachować tę "chrupkość", wtedy trzeba je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. migdałów (przypieczonych i zmielonych)
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1 jajko
Mąkę przesiać z solą, wymieszać z migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać. Dodać mąkę z migdałami i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce, aż będzie nadawało się do wałkowania (ok. 30 minut). Następnie rozwałkować (najlepiej pomiędzy kawałkami folii) na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka (najłatwiej okrągłe, bo ciasto jest bardziej kruszące się niż elastyczne). Układać na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15-18 minut w temp.180 st.C, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.
Uwagi:
Ciasteczka można przełożyć dżemem , masą krówkową lub czekoladą.
Przepis znaleziony na tym blogu.
rumiane listki
OdpowiedzUsuńprawdziwe jesienne
z pewnościa piękniejsze od zwykłych kółek
Te najbardziej przypieczone m-żonek powyjadał jako pierwsze ;-)
OdpowiedzUsuńŚliczne jesienne listeczki :)))
OdpowiedzUsuńPozdrówki!:)
Majanko , dziękuję i również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńmimo trudności ciasteczka wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń