'Crumb cake', czyli po prostu ciasto z kruszonką, to jedno z najpopularniejszych ciast w USA. Często w tego typu przepisach spotykałam się z podaną w składnikach zbyt dużą ilością sody i chociaż zazwyczaj dodawałam jej mniej, to i tak po upieczeniu bywało, że delikatnie szczypała w język. Tutaj tak nie jest, bo dodaje się zaledwie 1/4 łyżeczki, a ciasto i tak jest dobrze wyrośnięte. Co więcej, nieskomplikowane, dość szybkie do zrobienia i smaczne. Dodam jeszcze tylko, że wyścielenie formy pergaminem lub folią aluminiową jest niezbędne, bo inaczej ciasto nie będzie dało się wyjąć.
Kruszonka:
- 1/3 szkl. cukru białego
- 1/3 szkl. cukru brązowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 113 g masła
- 1 i 3/4 szkl. mąki
Cukry wymieszać z cynamonem, solą i rozpuszczonym masłem. Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie grudkowate ciasto. Pozostawić w temp. pokojowej na 10-15 minut.
Ciasto:
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szkl. maślanki
W misce wymieszać razem mąkę z cukrem, sodą i solą. Dodawać po kawałku miękkie, ale wciąż zimne masło i ucierać mikserem na wolnych obrotach (1-2 minuty), aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać jajko, żółtko, wanilię i maślankę, zwiększyć obroty miksera i ubijać około 1 minuty. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy (o boku 20 cm) wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową łącznie z bokami (tak, żeby wystawało ponad formę), równo rozsmarować i posypać kruszonką. Piec w temp. 160 st.C przez 35-40 minut. Ciasto studzić w formie przynajmniej 30 minut, a następnie wyjąć, podnosząc za wystające brzegi pergaminu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Wygląda apetycznie! Zapisuję przepis do wypróbowania:))
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! Lubię ciasta z kruszonką, nawet baaardzo!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Andziu , cieszę się , że Ci się spodobało to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńMajanko , jeśli chodzi o kruszonkę , to tutaj jest jej sporo , a ja też baaardzo ją lubię ;-))
To ciasto musi byc pyszne! Takie ciasta z duza iloscia kruszonki sa tez popularne w Niemczech (nazywa sie je tu Streuselkuchen) :)
OdpowiedzUsuńO, jak ja lubię kruszonkę :) o kruszonkę w cieście toczę z siostrą regularne wojny (kto pierwszy...), bo jak dla nas ciasto mogłoby się składać z samej kruszonki :) przepis koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś wyjadałam kruszonkę mamie z miski jeszcze surową ;-))
OdpowiedzUsuńmmmm, ładnie brzmi i ładnie wygląda, więc jak mniemam także ładnie smakuje? :)
OdpowiedzUsuńAno "ładnie" smakuje ;-))
OdpowiedzUsuńżebyśmy potrafili piec takie ciacha, jak Ty Evenko, świat byłby bogatszy w pyszności :) :)
OdpowiedzUsuńAkurat do tego ciasta wielkich zdolności wcale nie potrzeba :-)) A zresztą , jak się ma dobry przepis , to żadne ciasto nie jest trudne ;-)
OdpowiedzUsuńI do tego filizanka dobrek herbaty lub kubek kakao! O rany i jestem w niebie :))
OdpowiedzUsuńzrobiłam, przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń