poniedziałek, 2 listopada 2009

Crumb Cake



'Crumb cake', czyli po prostu ciasto z kruszonką, to jedno z najpopularniejszych ciast w USA. Często w tego typu przepisach spotykałam się z podaną w składnikach zbyt dużą ilością sody i chociaż zazwyczaj dodawałam jej mniej, to i tak po upieczeniu bywało, że delikatnie szczypała w język. Tutaj tak nie jest, bo dodaje się zaledwie 1/4 łyżeczki, a ciasto i tak jest dobrze wyrośnięte. Co więcej, nieskomplikowane, dość szybkie do zrobienia i smaczne. Dodam jeszcze tylko, że wyścielenie formy pergaminem lub folią aluminiową jest niezbędne, bo inaczej ciasto nie będzie dało się wyjąć. 



Kruszonka:

- 1/3 szkl. cukru białego

- 1/3 szkl. cukru brązowego

- 3/4 łyżeczki cynamonu

- 1/8 łyżeczki soli

- 113 g masła

- 1 i 3/4 szkl. mąki


Cukry wymieszać z cynamonem, solą i rozpuszczonym masłem. Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie grudkowate ciasto. Pozostawić w temp. pokojowej na 10-15 minut.


Ciasto:

- 1 i 1/4 szkl. mąki

- 1/2 szkl. cukru

- 1/4 łyżeczki sody

- 1/4 łyżeczki soli

- 85 g masła

- 1 jajko + 1 żółtko

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1/3 szkl. maślanki


W misce wymieszać razem mąkę z cukrem, sodą i solą. Dodawać po kawałku miękkie, ale wciąż zimne masło i ucierać mikserem na wolnych obrotach (1-2 minuty), aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać jajko, żółtko, wanilię i maślankę, zwiększyć obroty miksera i ubijać około 1 minuty. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy (o boku 20 cm) wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową łącznie z bokami (tak, żeby wystawało ponad formę), równo rozsmarować i posypać kruszonką. Piec w temp. 160 st.C przez 35-40 minut. Ciasto studzić w formie przynajmniej 30 minut, a następnie wyjąć, podnosząc za wystające brzegi pergaminu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  
Przepis pochodzi z tej strony.



12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! Zapisuję przepis do wypróbowania:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho! Lubię ciasta z kruszonką, nawet baaardzo!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Andziu , cieszę się , że Ci się spodobało to ciacho :-)

    Majanko , jeśli chodzi o kruszonkę , to tutaj jest jej sporo , a ja też baaardzo ją lubię ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto musi byc pyszne! Takie ciasta z duza iloscia kruszonki sa tez popularne w Niemczech (nazywa sie je tu Streuselkuchen) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak ja lubię kruszonkę :) o kruszonkę w cieście toczę z siostrą regularne wojny (kto pierwszy...), bo jak dla nas ciasto mogłoby się składać z samej kruszonki :) przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kiedyś wyjadałam kruszonkę mamie z miski jeszcze surową ;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm, ładnie brzmi i ładnie wygląda, więc jak mniemam także ładnie smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. żebyśmy potrafili piec takie ciacha, jak Ty Evenko, świat byłby bogatszy w pyszności :) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat do tego ciasta wielkich zdolności wcale nie potrzeba :-)) A zresztą , jak się ma dobry przepis , to żadne ciasto nie jest trudne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I do tego filizanka dobrek herbaty lub kubek kakao! O rany i jestem w niebie :))

    OdpowiedzUsuń