wtorek, 10 listopada 2009

Słodka pokusa



Pod tą intrygującą nazwą kryje się kruche ciasto kakaowo-migdałowe z nadzieniem orzechowo-morelowym. W oryginale paski na wierzchu są bardziej widoczne i ciasto jest niższe, ale prawdopodobnie było pieczone w większej formie (przepis, z którego skorzystałam nie był zbyt dokładny) Jak podaje źródło, czyli książeczka "Poradnika domowego", to oryginalna receptura z klasztoru w St. Gallen w Szwajcarii.




Ciasto:

- 30 dag mąki

- 2 dag kakao

- 15 dag masła

- 15 dag cukru pudru

- 15 dag mielonych migdałów

- 4 żółtka + 1 jajo

- szczypta cynamonu

- skórka otarta z cytryny

- 4 łyżki śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao. Dodać skórkę z cytryny, mielone migdały, cynamon, śmietanę i pokrojone masło - wszystko razem dokładnie posiekać. Dodać żółtka, jajko i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto (ja musiałam dosypać trochę mąki). Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.


Nadzienie:

- 25 dag dżemu morelowego

- 10 dag posiekanych migdałów

- 15 dag posiekanych orzechów włoskich

- 5 dag rodzynek

- 2 łyżki koniaku (pominęłam)

- sok z cytryny (dałam 1 łyżkę)


Sparzone rodzynki zalać koniakiem, zostawić na kilka minut. Dżem utrzeć z sokiem cytrynowym, orzechami i migdałami, dodać rodzynki.

Schłodzone ciasto (ok. 3/4 całości) rozwałkować, wykleić nim tortownicę (u mnie 26 cm średnicy, ale może być większa), ponakłuwać widelcem i lekko podpiec (ja piekłam 10 minut w temp. 200 st.C). Gorące ciasto posmarować nadzieniem. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i poukładać na nadzieniu (w kratkę). Posmarować rozbełtanym białkiem i piec około 40 minut.


9 komentarzy:

  1. Wyglada wyjatkowo apetycznie;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej,rzeczywiscie,pokusa i to olbrzymia :) zapisuje w ulubionych,jesli pozwolisz :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Na pewno jest pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie wielka pokusa:) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mrr wygląda bardzo apetycznie pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. morele orzechy kakao
    moje smaki!
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze i cieszę się , że Wam się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, jak pięknie się nazywa! Wcale się nie dziwię, bo wygląda przepysznie Evenko!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszące to ciasto i wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń