piątek, 26 marca 2010

Bułeczki jednogodzinne



Bułeczki te można zrobić w ciągu jednej godziny, jednak dla mnie przygotowanie ich zajęło więcej czasu. Nie, nie twierdzę, że jest to niewykonalne, tylko napotkałam na pewne trudności. Najpierw drożdże nie chciały mi rosnąć, a potem ciasto wyszło za rzadkie. Oczywiście dosypałam mąki, ale od razu musiałam dociec dlaczego tak się stało. Korzystałam z przepisu wypatrzonego na blogu Kornika, nie porównując wcześniej z oryginałem (bo i po co, skoro Kornikowi wyszły piękne bułeczki). Jak się okazało w oryginale było podane więcej mąki. W sumie nic się nie stało (często dosypuję mąki "ponadprzepisowej"), ale po raz kolejny przekonałam się, że receptura swoją drogą, a każdy i tak dodatkowo powinien dostosować ją (z różnych przyczyn) do własnych potrzeb i możliwości ;-)

W każdym bądź razie bułeczki wyszły bardzo smaczne - mięciutkie, choć nie puszyste (raczej sprężyste) i lekko wilgotne. Dosyć długo zachowujące świeżość.

P.S. Nie posypywałam ich po wierzchu ziarnami i na zdjęciu wyglądają jak wielkanocne jajka ;-)




Składniki:


- 240 ml mleka

- 120 ml ciepłej wody

- 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka)

- 55 g masła

- 1 jajko

- 670 g mąki pszennej (może być też pełnoziarnista lub mieszana - ja, tym razem, 70 g zastąpiłam pełnoziarnistą)

- 7 g drożdży suszonych

- 1 i 1/2 łyżeczki soli


Dodatkowo:


- mleko do posmarowania

- ziarna do posypania: mak, siemię lniane, sezam


Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.

Do garnuszka wlać mleko, dodać miód i masło. Podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści, a następnie odstawić do wystygnięcia.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zawartość garnuszka, jajko, sól oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.

Podzielić na 12-16 części, z każdej formować kulkę, spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami (pominęłam). Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.


23 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! I świetnie się nadają do koszyczka wielkanocnego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne bułeczki Evenko i naprawdę wyglądają jak wielkanocne jajeczka!:))
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie wyglądają jak jajka :-), i na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :-)

    Bułeczki piekłam w formie bagietkowej , stąd ich jajowaty kształt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zobaczyłam to zdjęcie, to też pomyślałam, że to jajka :D co za wizualne podobieństwo ;))) gdyby je wsadzić do koszyka, jak pisze atina, nikt by nie poznał ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Jakie szybkie te bułeczki..do tego jakie apetyczne..

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, tak, wspaniałe są, wspaniałe! I rzeczywiście bardzo świątecznie kojarzą sie prz ten swój kształt. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie szybkie bułeczki to dobry patent. :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio nie piekę żadnych ciast , a jednak udało mi się przywołać wielkanocny nastrój ;-))
    Cieszę się , że bułeczki podobają się Wam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne bułeczki. Chętnie bym taką ciepłą na śniadanie zjadł... A na zdjęciu faktycznie wyglądają jak jajka - nic tylko pomalować -)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis do zapamiętania! się przyda na pewno :)
    a bułeczki... no faktycznie :) jak wielkanocne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam dziś bułeczki i jedną mam już spałaszowaną :) są dziecinnie proste. Kształt formowałam zakładając brzegi tak, aby napiąć ciasto (podpatrzone u Mirabelki przy jednym z chlebków).
    Całość wymieszałam w automacie do chleba, więc godzina z wyrastaniem i pieczeniem to w sam raz.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  13. Sam tytuł mnie zaskoczył!
    No ale jak to zwykle bywa..
    zamiast 1 h wychodzą 3;)
    A ja jestem w tym mistrzynią.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. skoro wyglądem przypominają wielkanocne jajka.. to na święta będą idealne. idealnie okrągłe:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dalej nie mogę uwierzyć, że tylko godzina na nie potrzebna :)))
    Mistrzostwo świata jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. z chęcią by się przyrządziło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wesołych, smacznych i pięknie wiosennych Świąt Wielkanocnych!:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne bułeczki-jajeczka:)) Wesołych świat Evenko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wesołych Świąt Evenko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdrowych , spokojnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za komentarze i życzenia świąteczne :-)

    OdpowiedzUsuń