No tak, Polska śniegiem zasypana, a ja wyskakuję tutaj z jagodami. Jednak użyłam jagód ze słoiczka, a nie świeżych, jak podaje przepis, czyli zrobiłam wersję bardziej zimową ;-)
Plecionka wyszła pyszna, ale nie mogło być inaczej, bo recepturę na nią wzięłam z tej strony. Jeszcze tylko dodam, że ciasto należy przygotować wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie. I to by było na tyle - smacznego ! :-)
Plecionka wyszła pyszna, ale nie mogło być inaczej, bo recepturę na nią wzięłam z tej strony. Jeszcze tylko dodam, że ciasto należy przygotować wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie. I to by było na tyle - smacznego ! :-)
Składniki na 2 plecionki:
Zaczyn:
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 2 szkl. mąki
Wszystkie składniki wymieszać w misce na gładkie ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na pół godziny.
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (dałam tylko połowę)
- 1/3 szkl. cukru
- 2 i 1/2 - 3 szkl. mąki
- 1/2 kostki masła
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, sól , cukier i 1 szklankę mąki. Zmiksować na gładkie ciasto. Następnie dodać masło (temp. pokojowa) pokrojone na małe kawałeczki i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać resztę mąki (po 1 dużej garści). Wyrabiać mikserem lub ręką do uzyskania miękkiego , ale nadającego się do zagniatania ciasta i do momentu , aż masło całkowicie się rozprowadzi. Wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski , przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej do podwojenia objętości (1 i 1/2 - 2 godz.). Po tym czasie ciasto odgazować , z powrotem przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia najpierw należy przygotować nadzienie , zanim zabierzemy się za formowanie plecionek.
Nadzienie jagodowe (użyłam gotowego dżemu jagodowego):
- 2 szkl. jagód
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć płomień i podgrzewać przez 5 minut , a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Nadzienie serowe:
- 200 g serka kremowego (użyłam zwykłego białego sera)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mikstury jajecznej (1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka - to co zostanie będzie użyte do posmarowania plecionek)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować.
Kiedy nadzienie jagodowe już wystygnie , można brać się za formowanie ciasta. W tym celu należy wyjąć je z lodówki , lekko odgazować i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarować najpierw nadzienie serowe , a potem na wierzchu jagodowe. Po bokach pociąć ciasto na ok. 3 cm paski i zakładać je na przemian na nadzieniu (tak jak tutaj). Po uformowaniu plecionek posmarować po wierzchu resztą mikstury jajeczno-mlecznej. Odstawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Tuż przed włożeniem do piekarnika ponownie posmarować roztrzepanym jajkiem (o ile jeszcze zostało). Piec w temp. 180 st.C przez 35-40 minut.
Wspaniale wyglada. Tak domowo i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńNarobilas mi ochoty..
Pozdrawiam
chochlikikuchenne.blox.pl
Śliczne :)
OdpowiedzUsuńPlecionki to jedne z naszych ulubionych słodkości :) Twoja wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńAż slinka cieknie! I jak pieknie uformowana, taka równa ta plecionka, cudo :)
OdpowiedzUsuńMmmm, jagody! Ty to wiesz jak podrażnić moje kubki smakowe! Na dodatek plecionka idealnie równa, moje plecionki i chałki zawsze wygladają jakbym była po dwóch głębszych..
OdpowiedzUsuńprzypomniały mi się letnie wypieki z jagodami.. :)
OdpowiedzUsuńPerfekcja w każdym calu,mistrzowskie dzieło.Przepiękna plecionka i to wnętrze,mhmmmm.Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńEvenko, plecionka wyglada przecudnie! MOje smaki! Mniam:) Zjadłabym sobie teraz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńJa też z chęcią bym ją teraz podjadała , ale pozostało po niej tylko wspomnienie i zdjęcia ;-)
Ależ równo Ci wyszła !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
Jaka piękna! Równiuteńka! Pyszna musi byc niesamowicie.
OdpowiedzUsuńMmm..apetyczna:)))
OdpowiedzUsuńalez piekne i rowne plecionki! jagody kojarza mi sie z latem, o jakze chetnie zjadloby sie teraz cos takiego :)
OdpowiedzUsuńpo pierwsze - wspaniałe nadzienie. ser z jagodami działa na mnie niczym afrodyzjak.
OdpowiedzUsuńpo drugie - wyglądają tak cudownie, aż trudno wzrok oderwac. zachwycające, złociste i z pewnością niebiańskie plecionki.
Poproszę duży kawałek. Wygląda wspaniale :-D
OdpowiedzUsuńTe plecionki wyglądają tak niesamowicie! I do tego jakoś tak choć zupełnie nie pasują do zimowego klimatu, to idealnie się w niego wpisują i bardzo mi się podoba pomysł powiewu lata w środku zimy...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
ale jest sliczna:) taka rowniutka, pieknie uformowana, perfekcyjna:)
OdpowiedzUsuńEvenko, jestes prawdziwa mistrzynia:)
piękna i na pewno przepyszna chce zrobić na Święta
OdpowiedzUsuńProszę o podpowiedź: lepsza świeża czy dnia następnego równie dobra?
Najlepsza tego samego dnia , jak to drożdżówka , ale i na drugi dzień jest całkiem dobra ;-)
OdpowiedzUsuńB ladnie wyszły te plecionki! jak sie pięknie błyszczą, pozdrawiem ciepło:)
OdpowiedzUsuń