sobota, 5 marca 2011

Bakewell Slice



Ucierane ciasto z migdałami na cieniutkim kruchym spodzie, a pomiędzy nimi dżem malinowy. Wierzch można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi - w moim przypadku były to zmielone migdały. Wypiek całkiem prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Jak podaje źródło, to tradycyjny angielski deser.



Na spód:

- 1 szkl. mąki

- 6 łyżek zimnego masła (85 g)

- 1 łyżka cukru


Wszystkie składniki razem dokładnie posiekać (najlepiej użyć malaksera). Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Wysypać ją równomiernie na dnie kwadratowej formy (20 x 20 cm), lekko natłuszczonej i wyścielonej pergaminem, docisnąć do spodu. Piec 10 minut w temp. 200 st.C. Ostudzić.


Wierzch:

- 6 łyżek masła (temp. pokojowa)

- 1/2 szkl. cukru

- 3 jajka

- 1 szkl. zmielonych migdałów

- 3/4 szkl. mąki


- 1/2 szkl. dżemu malinowego

- ew. płatki migdałowe do posypania (użyłam zmielonych migdałów)



Miękkie masło ubić z cukrem i jajkami na lekką, kremową masę. Wsypać mąkę i migdały, wymieszać.

Posmarować dżemem podpieczony spód, na to wyłożyć ciasto migdałowe, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 25-30 minut, na złotobrązowy kolor.

Przed krojeniem całkowicie ostudzić.



26 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda. Taki delikatny... :)
    Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie apetyczna ta krajanka

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaaardzo pyszniutko wygląda Evenko!:))

    A ja przyszłam życzyć wszystkiego najlepszego z okazji Twoich urodzin! :**
    Spełnienia marzeń i wszystkiego co najpiękniejsze.

    :**

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, to jeden z flagowych wypiekow Wysp Brytyjskich. I wcale mnie nie dziwi sympatia tubylcow do tego smakolyku, bo faktycznie jest pyszny! No i ma te zalete, ze nie "rozlazi" sie, wiec latwo zabrac go ze soba np. do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarze :-)

    Majanko :* za pamięć :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. co jak co, ale desery angielskie są bardzo przekonujące. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm.wygląda wyśmienicie...ja niedawno założyłam swój blog kulinarny bo miałam już dosyć porozrzucanych karteczek z przepisami..serdecznie zapraszam:)
    http://www.kuchareczka81.bloog.pl/
    wpadnij czasem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetycznie wygląda! maliny i migdały.. musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie piękne!
    takie subtelne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniale wyglada,tak eleganco i delikatnie.....
    Milego weekendu zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie to proste, a wygląda tak smacznie i zachęcająco...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak leciutko, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Arabesko,
    niebywale lekki.
    istnie niebiański, jak chmurka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda naprawdę ślicznie. I tak jakoś się do mnie uśmiecha :)
    Stanowczo do wypróbowania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mieszkam tutaj ok.7 lat i nigdy jeszcze nie probowalam.I swojska wersja na pewno smakuje lepiej niz ta sklepowa,musze upiec .Koniecznie.Pozdrawiam,Aneta

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta krajanka... Wspaniale musi smakować. Kruchy spód, miękkie ciasto, kwaskowaty akcent dżemu... Rozkoszny kontrast smaków i faktur.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda na przepysznie leciutkie... pewnie rozpuszcza się w ustach z migdałową nutką:)

    OdpowiedzUsuń
  18. pieknie wyglada, tak elegancko:) mysle, ze smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Upieklam,i musze przyznac,ze pyszna!Zdecydowanie musi wystygnac bo na cieplo zbyt maslana,jak dla mnie.I caly czas chodzilo mi po glowie,przed pieczeniem,w trakcie i po,skad ja znam ta nazwe,bo przeciez nigdy tego wczesniej nie jadlam.No i przypomnialo mi sie,ze znalazlam swego czasu w gazecie polonijnej przepis na Bakewell Tart,i nigdy nie upieklam,choc czesto sie przymierzalam.Dzieki Tobie Evenko upieke,bo smaki bardzo w moim guscie:)
    Pozdrawiam,Aneta

    OdpowiedzUsuń
  20. Chciałam z pewną nieśmiałością, zaprosić po odbiór NAGRODY

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno też i świetnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda prześlicznie. Bardzo lubię krajanki. Zapraszam do mnie:
    http://sama-slodycz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie śliczne, smakowite i proste! Koniecznie do wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. przepyszny wypiek :) zjadam właśnie kolejny kawałek :)

    OdpowiedzUsuń