Ucierane ciasto z migdałami na cieniutkim kruchym spodzie, a pomiędzy nimi dżem malinowy. Wierzch można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi - w moim przypadku były to zmielone migdały. Wypiek całkiem prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Jak podaje źródło, to tradycyjny angielski deser.
Na spód:
- 1 szkl. mąki
- 6 łyżek zimnego masła (85 g)
- 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki razem dokładnie posiekać (najlepiej użyć malaksera). Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Wysypać ją równomiernie na dnie kwadratowej formy (20 x 20 cm), lekko natłuszczonej i wyścielonej pergaminem, docisnąć do spodu. Piec 10 minut w temp. 200 st.C. Ostudzić.
Wierzch:
- 6 łyżek masła (temp. pokojowa)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. zmielonych migdałów
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. dżemu malinowego
- ew. płatki migdałowe do posypania (użyłam zmielonych migdałów)
Miękkie masło ubić z cukrem i jajkami na lekką, kremową masę. Wsypać mąkę i migdały, wymieszać.
Posmarować dżemem podpieczony spód, na to wyłożyć ciasto migdałowe, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 25-30 minut, na złotobrązowy kolor.
Przed krojeniem całkowicie ostudzić.
Ładnie wygląda. Taki delikatny... :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się :)
niesamowicie apetyczna ta krajanka
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo pyszniutko wygląda Evenko!:))
OdpowiedzUsuńA ja przyszłam życzyć wszystkiego najlepszego z okazji Twoich urodzin! :**
Spełnienia marzeń i wszystkiego co najpiękniejsze.
:**
Fakt, to jeden z flagowych wypiekow Wysp Brytyjskich. I wcale mnie nie dziwi sympatia tubylcow do tego smakolyku, bo faktycznie jest pyszny! No i ma te zalete, ze nie "rozlazi" sie, wiec latwo zabrac go ze soba np. do pracy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńMajanko :* za pamięć :-)
co jak co, ale desery angielskie są bardzo przekonujące. :)
OdpowiedzUsuńmmmm.wygląda wyśmienicie...ja niedawno założyłam swój blog kulinarny bo miałam już dosyć porozrzucanych karteczek z przepisami..serdecznie zapraszam:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kuchareczka81.bloog.pl/
wpadnij czasem:)
bardzo apetycznie wygląda! maliny i migdały.. musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjakie piękne!
OdpowiedzUsuńtakie subtelne to ciasto :)
wspaniale wyglada,tak eleganco i delikatnie.....
OdpowiedzUsuńMilego weekendu zycze :)
ładna, taka poetycka :)
OdpowiedzUsuńTakie to proste, a wygląda tak smacznie i zachęcająco...
OdpowiedzUsuńWygląda tak leciutko, pycha! :)
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda...;)
OdpowiedzUsuńArabesko,
OdpowiedzUsuńniebywale lekki.
istnie niebiański, jak chmurka!
Wygląda naprawdę ślicznie. I tak jakoś się do mnie uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńStanowczo do wypróbowania.
Pozdrawiam
Mieszkam tutaj ok.7 lat i nigdy jeszcze nie probowalam.I swojska wersja na pewno smakuje lepiej niz ta sklepowa,musze upiec .Koniecznie.Pozdrawiam,Aneta
OdpowiedzUsuńTa krajanka... Wspaniale musi smakować. Kruchy spód, miękkie ciasto, kwaskowaty akcent dżemu... Rozkoszny kontrast smaków i faktur.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na przepysznie leciutkie... pewnie rozpuszcza się w ustach z migdałową nutką:)
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada, tak elegancko:) mysle, ze smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńUpieklam,i musze przyznac,ze pyszna!Zdecydowanie musi wystygnac bo na cieplo zbyt maslana,jak dla mnie.I caly czas chodzilo mi po glowie,przed pieczeniem,w trakcie i po,skad ja znam ta nazwe,bo przeciez nigdy tego wczesniej nie jadlam.No i przypomnialo mi sie,ze znalazlam swego czasu w gazecie polonijnej przepis na Bakewell Tart,i nigdy nie upieklam,choc czesto sie przymierzalam.Dzieki Tobie Evenko upieke,bo smaki bardzo w moim guscie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Aneta
Chciałam z pewną nieśmiałością, zaprosić po odbiór NAGRODY
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, na pewno też i świetnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie. Bardzo lubię krajanki. Zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://sama-slodycz.blogspot.com/
Jakie śliczne, smakowite i proste! Koniecznie do wypróbowania!!!
OdpowiedzUsuńprzepyszny wypiek :) zjadam właśnie kolejny kawałek :)
OdpowiedzUsuń