Ten przepis znalazłam na blogu Abbry. Ciasto w jej wykonaniu wyglądało bardzo zachęcająco, tym bardziej, że lubię wilgotne ciasta. Jednak moje wyszło zdecydowanie zbyt mokre. Dosyć dobre, ale jednak następnym razem będę trzymała się oryginalnego przepisu. Poniżej podaję obydwie wersje.
Składniki (zrobiłam według tego przepisu) :
- 90 g masła
- 200 g cukru (dałam brązowy)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g mąki
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 340 g rozgniecionych bananów
- 1 pokrojone w kostkę jabłko (nie dawałam)
- 60 ml mleka
- 80 g rodzynek (nie dawałam)
- 250 ml soku jabłkowego (sok bardzo rozrzedził ciasto - w oryginale go nie ma)
Składniki (według tego przepisu zrobiłabym następnym razem):
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 szkl. rozgniecionych bananów
- 1/4 szkl. mleka
- ew. 1/2 szkl. puree jabłkowego (niekoniecznie - w oryginale go nie ma, ale pojawił się w komentarzach)
- ew. 1/2 szkl. rodzynek
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon.
Do masy dodawać banany, jabłko (puree jabłkowe), mleko (i ew. sok jabłkowy) na przemian z suchymi składnikami - wymieszać. Na koniec wsypać rodzynki.
Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 20 x 20 cm, ale do drugiej wersji keksówka będzie lepsza). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę.
Wygląda pysznie, a ja lubię mokre ciacha, więc zjadam oczami!:)
OdpowiedzUsuńbananowo-owsianego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto bananowe, ale takiego jeszcze nie próbowałam, będzie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTyle się naczytałam o ciastach bananowych, że chyba nareszcie się zdecyduję coś podobnego upiec, bo ten wypiek wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie i apetycznie. Na pewno by mi smakowało, bo lubię ciasta z dodatkiem bananów.
OdpowiedzUsuńowsiany chlebek bananowy.
OdpowiedzUsuńrewelacja! zapisuję, koniecznie!
Uwielbiam mokre ciasta. Nie wilgotne. MOKRE. Takie "trochę jakby niedopieczone". Coś mi się widzi, że to ciasto byłoby dla mnie idealnym... ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ciasto bananowo-owsiane i pamiętam, że było cudne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńmniam, ale pysznie wyglada:) zjadlabym takie ciacho i to zaraz:)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo lubię owsiane ciasta, a banany darzę miłością wielką od dziecka :)
OdpowiedzUsuńŚliczny nagłówek!
Przepiękny kadr :)
uwielbiam banany:)
OdpowiedzUsuńhttp://swiat-kuchni.blogspot.com/
Zrobiłam je według drugiego przepisu, polałam jeszcze polewą z białej czekolady. PRZEPYSZNE!!! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny....nie do zepsucia. Zrobiłam z tego co miałam pod ręką, bo chciałam szybko wypróbować. Z konieczności masło zastąpiłam olejem rzepakowym, ucierałam pałką z cukrem,ale jak wiecie nie dało rady zrobić puszystej masy. Machnęłam ręką i dalej wrzucałam jak w przepisie II. Wstawiłam i czekałam....oczywiście zorientowałam sie, że mleko nie zostało wlane, stało spokojnie w szklance....soku nie było więc dodatkowo było jeszcze mniej płynów, ale za to było duże jabłko. I nie mogłam uwierzyć. Ciacho wyszło rewelacja....a co to będzie jak dodam następnym razem wszystko. Dodaję przepis do moich "żelaznych wypieków" Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis
OdpowiedzUsuńCiasto bananowe wg tego przepisu najlepsze
OdpowiedzUsuńDałam zamiast rodzynek sliwki suszone a wierzch ciasta posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. POEZJA
OdpowiedzUsuńKurczaki zapomnialam o mleku… Zobaczymy jak wyjdzie. Zrobilam z przepisu 2, super proste ciacho
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo super, ale nie wiem jak smakuje z 200g cukru, ja dalam 100g i jest super slodkie, nastepnym razem dam mniej
OdpowiedzUsuńPrzepis najlepszy. Zmniejszyłam o 50g ilość cukru, dodałam mąki krupczatki, płatki gryczane i otręby żytnie tak, aby dały 1 szkl, do tego 2 łyżki oleju rzepakowego - wszystko "na wyczucie". Wyszło super wilgotne, chrupkie z góry ciasto. Polecam!
OdpowiedzUsuń