poniedziałek, 20 maja 2013

Muffiny z rabarbarem i kruszonką



Czas najwyższy na jakiś wypiek z rabarbarem, zwłaszcza, że rośnie on w moim ogródku (znaczy się ten rabarbar, nie gotowy wypiek ;-) Nie ma go co prawda zbyt wiele, ale myślę, że na kilka ciast wystarczy :-) Na początek coś prostego, szybkiego i smacznego, czyli muffiny. Dawno już żadnych nie robiłam, więc z chęcią wypróbowałam przepis Agi. Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale kruszonka doskonale uzupełnia ten "niedobór" cukru i w ogóle dodaje smaku. Dlatego nie rezygnujcie z niej, bo to już nie będzie to samo ;-)




Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 110 ml oleju
- 150 g rabarbaru

Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i olej. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Suche składniki wsypać do mokrych, dodać rabarbar i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minut.

Z podanej porcji wychodzi ok. 18 sztuk - ja zmieściłam do 12 foremek.



18 komentarzy:

  1. Mniam mniam! Muffinki z rabarbarem muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano muszą , innej opcji nie ma ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez dwóch zdań moje ulubione! Ostatnio od 3 dni piekę je non stop :)

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. I jaki naturalny talerz pięknie wykorzystany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm kruszonka :) muffiny z rabarbarem pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło by było, gdyby gotowe wypieki rosły w ogródku, szczególnie takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj robiłam muffiny z rabarbarem, ale w nieco innej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne muffiny Evenko! :)
    A na jakim cudnym liściu sobie siedzą:).
    Nie ma to jak wypieki z rabarbarem:)
    Całuski:*

    OdpowiedzUsuń
  9. och, wyglądają tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za komentarze :-)

    P.S. W końcu i liść do czegoś się przydał, a nie tylko łodygi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powalającej są urody i tylko żal,że nie można wyciągnąć po nie łapki....

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielkiego smaka mi narobiłaś. Zapraszam do siebie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Ostatnio też mam ochotę na wypieki z rabarbarem. Słodkość i kwaśność wypieków jest cudowna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszły naprawdę przepyszne! Świetny przepis, na pewno będę z niego korzystać. Pozdrawiam :>

    OdpowiedzUsuń
  15. własnie zrobiłam mufinki wg przepisu wyszly idelanie po prostu DELICIOUS....mmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie się pieką - ale już wyglądają apetycznie :)

    Pozdrawiam
    www.hotell-me-more.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają pysznie :) Ostatnio robiłam kokosowe muffinki z rabarbarem, polecam :)

    OdpowiedzUsuń