środa, 2 lipca 2014

Brownie z winem




Brownie, czyli coś zwłaszcza dla wielbicieli czekolady. Ich nie muszę specjalnie przekonywać jakie to dobre ciacho ;-) A pozostałych zachęcam do wypróbowania. Jest idealne, kiedy mamy ochotę na małe, słodkie co nieco.







Składniki:
- 60 ml wina (użyłam Barefoot Merlot – półwytrawne)
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka soli (dałam pół)


Masło pokroić na małe kawałeczki i razem z połamaną czekoladą rozpuścić w małym rondelku (najlepiej wstawić go do garnka z gorącą wodą) i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Lekko przestudzić i dodać wino.
Wbić całe jajka, po czym dokładnie wymieszać.
Dodać cukier i wanilię, ponownie dokładnie wymieszać.
Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przelać do wyścielonej pergaminem blachy (użyłam 23 x 33 cm, ale może być nieco mniejsza).
Piec w temperaturze 180 st.C przez 25 minut.
Po wystygnięciu oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 60 g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wina

Połamaną czekoladę rozpuścić z masłem (w ten sam sposób, jak do ciasta), a następnie wymieszać z winem.



Przepis udostępniła firma Barefoot.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz