środa, 13 listopada 2019

Placek iłowiecki



Kruche ciasto przekładane śmietanową masą budyniową i dżemem. Proste i pyszne. Bardzo lubimy takie ciasta, zwłaszcza m-żonek :-)



 Ciasto:
- 3,5-4 szkl. mąki
- 190 g margaryny (3/4 kostki)
- 5 żółtek
- 1/2 szkl. śmietany
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym wraz ze śmietaną dodać do mąki z margaryną i wszystko razem zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 3 jednakowe części. Każdą z nich rozwałkować i upiec osobno w blaszce o wymiarach 23x33 cm. Temperatura pieczenia: 180 st.C. Czas pieczenia: około 15 minut.

Masa:
- 1/2 l śmietany 18%
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 op. cukru waniliowego
- 60 g margaryny (1/4 kostki) lub masła

Dodatkowo:

- marmolada lub dżem do przełożenia
- ew. orzechy włoskie do posypania

Tłuszcz rozpuścić, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Lekko przestudzić, po czym 2/3 masy wyłożyć na 1. placek, przykryć drugim plackiem, posmarować marmoladą lub dżemem, przykryć trzecim plackiem i posmarować resztą masy. Wierzch można posypać posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza