Łaciaty sernik z masą krówkową. Połowę masy daje się do środka, razem z budyniem czekoladowym dla wzmocnienia kontrastu, a resztę na wierzch. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Pysznie smakuje, a do tego fajnie wygląda.
Kruchy spód:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem i śmietaną, dodać do mąki i wszystko razem połączyć ze sobą. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wykleić ciastem dno wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23x33 cm). Piec 12 minut w 180 st.C.
Masa serowo-krówkowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 200 g śmietany kremówki
- pół puszki masy krówkowej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 budyń czekoladowy
Wierzch:
- pół puszki masy krówkowej
Ponadto:
- 50 g migdałów w płatkach do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i budyń śmietankowy (w proszku), zmiksować. Następnie ubić śmietankę i połączyć z masą serową, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać budyń czekoladowy (w proszku) i pół puszki masy krówkowej - dokładnie wymieszać (do drugiej części niczego nie dodajemy).
Na podpieczone ciasto kłaść łyżką na przemian masę śmietankową i krówkową (najpierw obok siebie, a potem na wierzch. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec przez 1 godzinę. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.
Całkowicie wystudzone ciasto posmarować resztą masy krówkowej (pół puszki) i posypać płatkami migdałowymi (można je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni).
Na podstawie tego przepisu.
Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA rozumiem, że budynie dodaje się w proszku? :)
OdpowiedzUsuńWesołych i smakowitych Świąt :)
Tak, w proszku, zaraz dopiszę :-)
UsuńDziękuję i wzajemnie :-)
Ciacho rewelacja, dziś upieczone, polecam wszystkim niezdecydowanym:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, proszę mi powiedzieć, pieczemy bez termoobiegu?:)
OdpowiedzUsuńBez termooobiegu :-)
UsuńSerdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
UsuńJak duża puszka masy krowkowej jest potrzebna, ile gram?
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam to użyłam gostyńskiej (510 g), ale mniejsza też wystarczy (np. 460 g).
OdpowiedzUsuńPyszniutkie 😍 robię już drugi raz😀
OdpowiedzUsuń