sobota, 5 października 2024

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

 

Przepis na ciasto bananowe z dodatkiem jabłka, posiekanych orzechów i żurawiny. W oryginale było co prawda jeszcze bardziej bananowe (przepis podawał cztery banany), ale ja zrobiłam tylko z dwoma i uznałam, że ciasto wyszło wystarczająco wilgotne, a jednocześnie puszyste i aromatyczne. Powiedziałabym, że bardziej przypominało piernik niż typowe ciasto bananowe. A czy to wada, czy zaleta, to już zależy od tego, co kto lubi :-)


 Składniki:
    - 2 szkl. mąki
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżka kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 dojrzałe banany
    - 1 duże jabłko
    - 2/3 szkl. cukru trzcinowego
    - 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    - 1/2 szkl. suszonej żurawiny
    - 130 g masła
    - 3 jajka
    - 4 łyżki miodu
    - 1 op. cukru waniliowego

 

Przygotowanie: 

Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.


Banany rozgnieść widelcem.


Jabłko obrać i pokroić w kostkę.


Masło roztopić, lekko przestudzić, połączyć z miodem i rozgniecionymi bananami. 


Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym. 


Do miski z mąką i przyprawami dodać pokrojone jabłko, posiekane orzechy, żurawinę, a następnie masło z bananami i miodem oraz ubite jajka. Wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej keksówki (u mnie 33x9 cm), wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).


Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Na podstawie przepisu z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz