Przepis na ciasto bananowe z dodatkiem jabłka, posiekanych orzechów i żurawiny. W oryginale było co prawda jeszcze bardziej bananowe (przepis podawał cztery banany), ale ja zrobiłam tylko z dwoma i uznałam, że ciasto wyszło wystarczająco wilgotne, a jednocześnie puszyste i aromatyczne. Powiedziałabym, że bardziej przypominało piernik niż typowe ciasto bananowe. A czy to wada, czy zaleta, to już zależy od tego, co kto lubi :-)
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 dojrzałe banany
- 1 duże jabłko
- 2/3 szkl. cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
- 130 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1 op. cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Banany rozgnieść widelcem.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Masło roztopić, lekko przestudzić, połączyć z miodem i rozgniecionymi bananami.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym.
Do miski z mąką i przyprawami dodać pokrojone jabłko, posiekane orzechy, żurawinę, a następnie masło z bananami i miodem oraz ubite jajka. Wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej keksówki (u mnie 33x9 cm), wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Na podstawie przepisu z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz