poniedziałek, 22 października 2007

Krówka


Ten przepis mam już od jakiegoś czasu , jednak ciągle zwlekałam z wypróbowaniem go. Powód ? - trochę obawiałam się tego “gotowania mleka w puszce”. Aż któregoś pięknego dnia ujrzałam rozwiązanie problemu… na półce sklepowej ;-) Była to gotowa masa toffi ! Wystarczyło połączyć ją z masłem i przełożyć wcześniej upieczony biszkopt.

W taki oto uproszczony sposób powstała “Krówka” :-)

Biszkopt:
- 4 jaja
- 10 dag cukru
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać razem mąki , proszek , kakao i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec w temp. 180 st.C. 35-40 min.

Krem:
- 1 puszka mleka skondensowanego(słodzonego)
- 1 kostka masła lub margaryny
- bakalie

Mleko gotować w puszce przez 2-3 godziny , ostudzić(najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Masło zmiksować i dodawać przygotowane mleko z puszki. Biszkopt przekroić , przełożyć połową kremu , a resztą posmarować wierzch ciasta i posypać bakaliami.

Uwagi:
Podczas gotowania puszka z mlekiem powinna być całkowicie zanurzona w wodzie , a garnek przykryty.Nie należy otwierać puszki zanim dobrze nie ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz