poniedziałek, 22 października 2007

Krówka



Kiedyś to ciasto było nie lada wyzwaniem, ponieważ masa kajmakowa była jeszcze niedostępna w puszce i trzeba było samemu ją przygotować. A słyszałam, że takie gotowanie mleka w puszce nieraz kończyło się katastrofą ;-) Sama nigdy za to się nie zabierałam, a teraz już w ogóle nie ma takiego problemu, bo masa kajmakowa jest ogólnodostępna w każdym (lub prawie każdym) sklepie spożywczym.


Biszkopt:

- 4 jaja

- 10 dag cukru

- 5 dag mąki pszennej

- 5 dag mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao


Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać razem mąki, proszek, kakao i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec w temp. 180 st.C. 35-40 min.


Krem:

- 1 puszka masy kajmakowej

- 250 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)

- bakalie


Masło zmiksować, stopniowo dodając masę kajmakową.

Biszkopt przekroić, przełożyć połową kremu, a resztą posmarować wierzch ciasta i posypać bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz