sobota, 29 marca 2008

Babka wielkanocna

I znowu , zamiast skorzystać z jakiegoś wypróbowanego przepisu , to szukałam nie wiadomo jakiego ;-) Co prawda wcale nie upierałam się , żeby koniecznie znaleźć coś nowego , ale przeglądając różne strony , trafiłam akurat na taki. Od razu mi się spodobał , bo zawierał "magiczny" składnik , czyli jogurt :-) Zmieniłam tylko smak budyniu (nie miałam bananowego) , a gotową babkę polałam moim ulubionym lukrem śmietankowym. Bardzo dobry przepis - polecam :-)


Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- trochę mleka (ok.2 łyżki)





22 komentarze:

  1. Ależ smacznie wygląda! Bardzo mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie!!!!!
    Nie mam takiej foremki ,ale i tak upiekę wkrótce
    Najbardziej lubie baby drożdzowe ,ale innymi nie gardzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam :-)

    Margot , szczerze powiedziawszy , to nigdy nie piekłam takiej prawdziwej baby drożdżowej. Chyba pora to zmienić i wypróbować jakiś przepis ot , tak , bez okazji ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam!
    Na cin cin np babę Limby
    Babę z blogu Liski
    i wszelkie włoskie np colombę z blogu Eli

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mam teraz "zagwozdkę" - którą wybrać (wiem , wiem... najlepiej wypróbować wszystkie , ale któraś musi być pierwsza) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekna baba i foremka też fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A dziękuję , dziękuję... :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. No, nie... Cudne zdjęcia, babka jeszcze bardziej pewnie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki kamapko :-)
    Twoje wypieki też podziwiałam , ale niestety nie mogłam zostawić komentarza...

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzenkue bardzo Evenka

    Бабка Пасхальная (Babka Wielkanocna) от Evenka
    http://svetilnik-m.livejournal.com/108937.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka właśnie się piecze, bardzo prosty przepis. Jak ładnie pachnie ;]


    Drakona

    OdpowiedzUsuń
  12. W zeszlym roku skorzystalam z tego przepisu po raz pierwszy, ale dopiero dzisiaj wstawilam go u siebie na blogu (wczesniej bloga kulinarnego nie mialam ;)).
    Z malymi zmianami:
    http://margaretas-koket.blogspot.com/2010/03/wielkanocna-babka-jogurtowa.html
    Dziekuje za pyszny przepis! :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczna babka!Czy budynie z cukrem, czy bez?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. czy te budynie mam wsypać czy najpierw zrobić i dodać?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wsypać proszek budyniowy.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda pysznie:) jakiej wielkości budynie używamy? czy masę jajeczną ucieramy z mąką czy mieszamy wszystko delikatnie łyżką?

    OdpowiedzUsuń
  17. Budynie takie na 1/2 l mleka , czyli chyba po 40 g (bez cukru).
    A jeśli chodzi o mieszanie ciasta , to ja pod koniec ucieram wszystko mikserem na wolnych obrotach.

    OdpowiedzUsuń
  18. upiekłam to ciasto i wyszedł mi zakalec, dlaczego:(((co zrobiłam nie tak???proszę o radę... z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna ta babka, muszę spróbować , może mi się uda;)) Wygląda bardzo kusząco, zresztą wszystko tu u Ciebie takie apetyczne:)) pozdrawiam! Wesołych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach , te zakalce... Kwiatku , zdarzają się najlepszym ;-)
    A co mogę poradzić ? Jogurt o temp. pokojowej , a nie prosto z lodówki. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem , czy ciasto jest gotowe. Każdy piekarnik inaczej grzeje , więc może po prostu za krótko ciasto sie piekło.

    Karmelu , dziękuję i również wesołych Świąt życzę :-)

    OdpowiedzUsuń