wtorek, 17 lutego 2009

Chałka na zakwasie


Pierwszy raz upiekłam chałkę z dodatkiem zakwasu i baaardzo mi smakowała. Trzy kromki zjadłam od razu na ciepło , bez niczego , a potem jeszcze z masłem i dżemem - pycha ! :-) Zakwas sprawia , że chałka jest bardziej aromatyczna i dłużej zachowuje świeżość , a kwaskowy smak dodaje jej charakteru. Przepis podała Mirabbelka na forum CinCin.


Składniki:
- 80 g zakwasu
- 1/2 szklanki wody
- 450 g mąki wysokoglutenowej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 60 g miodu
- ¼ szklanki oleju kukurydzianego
- 60 g masła

Na glazurę:
- 1/2 jajka
- ew.1 łyżeczka maku

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać około 5 minut , aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeśli potrzeba , skorygować ilość mąki i płynów.
Ciasto powinno odstawać od miski, nie może być klejące, ale dać się uformować w kulę.
Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartkę papieru listowego.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym momencie można też wstawić ciasto do lodówki na noc ( będzie bardziej aromatyczne). W takim przypadku po wyjęciu z lodówki podzielić od razu na 4 części i pozwolić odpocząć około 20 minut, zanim zacznie się formować wstęgi warkocza.
Ciasto wyłożyć na blat (nie posypywać mąką), podzielić na 4 równe części. Uformować z nich wałki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok. 40cm. Wałki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto nie daje się wyciągnąć na pożądaną długość, przykryć, dać mu chwilę odpocząć, a w międzyczasie rolować następny.
Wałki połączyć ściśle z jednego końca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości końce mocno złączyć i podwinąć.
Odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Blachę najlepiej przykryć folią albo zapakować całą do torby foliowej i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyjęciu posmarować glazurą z jajka, ew. posypać makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku (można na kamieniu) ok. 20 minut, jeszcze raz posmarować jajkiem miejsca, które wyrosły, piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli rumieni się zbyt mocno, przykryć folią aluminiową.


13 komentarzy:

  1. no dobra, zrobie ten zakwas bo czuje sie jakbym byla jedyna osoba ktora nie wie jak sie za niego zabrac;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmiało , zobaczysz , że "nie taki diabeł straszny..." ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak pięknie zapleciona chałka! Evenko, jak zawsze mnie czarujesz swoimi wypiekami! Chałka cudowna i to jeszcze na zakwasie. Jestem pełna podziwu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę chałkę na zakwasie. Fajniee :-). Ale przyznaję, że zakwasu się panicznie boję, sama nie wiem dlaczego, a pasowałoby w końcu się za niego zabrać! :) Uwielbiam chałki, śliczne zdjęcia .

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :-)
    Majanko , wypieki na zakwasie mają w sobie to "coś" - dzisiaj ciasto do pizzy też zrobiłam z zakwasem ;-)

    Bellaaa , naprawdę nie ma się czego bać , najważniejsze to zaopatrzyć się w dobrą mąkę , a reszta sama się zrobi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko, i ja ją upiekłam dzisiaj:)))Jest naprawdę pyszna:))
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie - czy muszę dawać drożdże? mam dosyć mocny zakwas, może on by wystarczył?
    Gratuluję pięknych wypieków i świetnego bloga.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję :-)
    Mirabbelka jest chlebową specjalistką, więc jeśli ona nie zrezygnowała z drożdży, to i ja bym tego nie robiła ;-) Poza tym nawet z drożdżami ciasto wyrasta ponad 2 godziny, więc na samym zakwasie trwało by to bardzo długo i prawdopodobnie ciasto za bardzo by się zakwasiło.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ratunku, 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant - ile to jest świeżych?
    Chcę piec rano ale nie wiem jak to zamienić :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamiast drożdży instant można dać 15-20 g świeżych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za odpowiedz i przepraszam za kłopot, dopiero teraz zobaczyłam że jest tutaj przelicznik, gapa ze mnie :(
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń