piątek, 16 października 2009

Chleb pszenny na miodzie


Prawie przegapiłam "chlebowe święto". Ten chlebek upiekłam właściwie przez przypadek , bo dopiero wczoraj uświadomiłam sobie , że to już jutro (dzisiaj) jest TEN dzień. Sama pewnie długo jeszcze nie zdecydowałabym się na upieczenie takiego właśnie chleba , bo wolę te na zakwasie , ale , że przepis dostałam wraz z rekomendacją od Beaty , więc postanowiłam spróbować. I rzeczywiście nie zawiodłam się. W smaku lekko słodkawy , wilgotny , dosyć dobrze przechowujący się , a poza tym bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Polecam zwłaszcza zapracowanym i tym , którzy jeszcze nie mieli do czynienia z zakwasem ;-)


Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej

- 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mleka w proszku

- 1 paczka(7 g) drożdży suszonych

- 1 szklanka ciepłej wody ( dałam 1 i 1/2 szklanki)

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki oliwy


Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm , ale nieco mniejsza byłaby lepsza) i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.Piec ok. 25 minut w temp. 200 st.C ( piekłam 10 minut dłużej).

12 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja i jak jeszcze taka pyszna - to juz mi sie podoba bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko, piękny jest Twój chlebek! Musi smakować pysznie:))
    Ja tez wzięłam udział w Światowym Dniu Chleba, dla mnie to pierwszy raz, bardzo się cieszę ,że mi się udało dołączyc.
    Pozdrawiam CIe bardzo ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) lubię domowe chlebki

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja też uczciłam święto chlebem miodowym! Wypróbuję Twój przepis, wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarze :-)

    Tyle pięknych chlebów dzisiaj na blogach , a ja nie mam nawet czasu , żeby je wszystkie dokładnie obejrzeć. Dobrze , że Zorra zbierze je wszystkie do kupy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko , bardzo apetyczny :-) , przepis zapisuję (do zrobienia :-) w najbliższym (mam nadzieję)czasie)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evenko, cieszę się, ze chleb Wam smakował. Ja piekę go bardzo często
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda - zapisuję do przetestowania, bo lubię chleby z dodatkiem miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewusiek , Abbro , polecam :-)

    Beatko , jeszcze raz dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Evenko, przez przypadek czy tez nie - brawa za "świętujący" piękny chlebuś. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. niezakwasowi i zapracowani. to chyba z dedykacją dla nas. trzeba będzie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks great!

    Dziekujemy za udzial w World Bread Day 2009. Yes you baked! :-)

    OdpowiedzUsuń