niedziela, 29 listopada 2009

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi



W ramach Weekendowej Piekarni upiekłam chleb na zakwasie z płatkami owsianymi według przepisu Zapbook.

Nie było tam mowy o tym, żeby ciasto podzielić na dwa bochenki, więc upiekłam jeden, ale nie dałam mu dobrze wyrosnąć, bo zaczął "uciekać" z miski podczas wyrastania i musiałam upiec go wcześniej. W rezultacie chleb wyszedł wilgotny i bardziej zwarty niż puszysty. Całkiem smaczny, jednak moja rodzinka nie była nim zachwycona ;-)



Składniki :

- 300 g mleka

- 150 g wody

- 200 g zakwasu

- 600 g mąki T 80, ale może być np. pół na pół T 65 i T 55 albo tylko 65 (użyłam chlebowej)

- 50 g mąki żytniej jasnej

- 100 g płatków owsianych

- 15 g soli

- 3 łyżki cukru, miodu albo melasy


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić w maszynie lub ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny.Odgazować, uformować bochenek, obtoczyć w mące i włożyć do koszyka do wyrastania ponownie na ok. 4 godziny. Nagrzać piekarnik do 210°C, na dole piekarnika postawić naczynie z wodą, naciąć chleb (można też spryskać go wodą i posypać płatkami owsianymi), piec około 40 minut.


Uwagi:

T 65 = mąka chlebowa

T 80 = maka półrazowa

10 komentarzy:

  1. a wygląda pysznie , puszyście i ma bardzo ładny kolor skórki

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, w przepisie nie było mowy o dwóch bochenkach, ale na zdjęciach były dwa co uratowało mój chleb przed podobna historią ;)A Twój wcale nie wygląda na zbity... śliczny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie !:)))
    Pozdrawiam EvenkO:**

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczny jest! Bardzo mi sie podoba :) I z cala pewnocia bardzo by mi smakowal :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja dopiero co wstalam i chetnie bym sie zalapala na taka kromke :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam :-)
    Przyzwyczaiłam rodzinkę do jednego rodzaju chleba i teraz troszkę mi wybrzydzają , ale on naprawdę nie jest zły ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakaż szkoda, że wcześniej nie zorientowałam się, co pieczecie w WP. Przecież skoro już wyhodowałam zakwas, zakwas ów sprawuje się doskonale, to... Czemu by do Piekarek nie dołączyć? ;)

    A chlebuś - nie ma co komplementować, bo Przedmówczynie już to zrobiły. Cudo po prostu!

    Pozdrawiam,
    Zay :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zay , skoro jest zakwas , to nie ma co zwlekać , tylko przyłączać się do WP :-) Ja sama robiłabym to częściej , ale nie mogę z przyczyn ode mnie niezależnych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny chleb!
    Ja nie piekłam i zazdroszczę że masz taki piękny chlebek...

    OdpowiedzUsuń
  10. zazdroszczę Wam tych chlebków. Ja się jeszcze nie czuje na tyle wprawiona ;)
    A.

    OdpowiedzUsuń