poniedziałek, 2 listopada 2009

Crumb Cake


'Crumb cake' , czyli po prostu ciasto z kruszonką , to jedno z najpopularniejszych ciast w USA. Często w tego typu przepisach spotykałam się z podaną w składnikach zbyt dużą ilością sody i chociaż zazwyczaj dodawałam jej mniej , to i tak po upieczeniu bywało , że delikatnie szczypała w język. Tutaj tak nie jest , bo dodaje się zaledwie 1/4 łyżeczki , a ciasto i tak jest dobrze wyrośnięte. Co więcej , nieskomplikowane , dość szybkie do zrobienia i smaczne. Dodam jeszcze tylko , że wyścielenie formy pergaminem lub folią aluminiową jest niezbędne , bo inaczej ciasto nie będzie dało się wyjąć. Przepis pochodzi z tej strony.

Kruszonka:
- 1/3 szkl. cukru białego
- 1/3 szkl. cukru brązowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 113 g masła
- 1 i 3/4 szkl. mąki

Cukry wymieszać z cynamonem , solą i rozpuszczonym masłem. Wsypać mąkę i mieszać , aż powstanie grudkowate ciasto. Pozostawić w temp. pokojowej na 10-15 minut.

Ciasto:
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szkl. maślanki

W misce wymieszać razem mąkę z cukrem , sodą i solą. Dodawać po kawałku miękkie , ale wciąż zimne masło i ucierać mikserem na wolnych obrotach (1-2 minuty) , aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać jajko , żółtko , wanilię i maślankę , zwiększyć obroty miksera i ubijać około 1 minuty. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy (o boku 20 cm) wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową łącznie z bokami (tak , żeby wystawało ponad formę), równo rozsmarować i posypać kruszonką. Piec w temp. 160 st.C przez 35-40 minut. Ciasto studzić w formie przynajmniej 30 minut , a następnie wyjąć , podnosząc za wystające brzegi pergaminu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! Zapisuję przepis do wypróbowania:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho! Lubię ciasta z kruszonką, nawet baaardzo!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Andziu , cieszę się , że Ci się spodobało to ciacho :-)

    Majanko , jeśli chodzi o kruszonkę , to tutaj jest jej sporo , a ja też baaardzo ją lubię ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto musi byc pyszne! Takie ciasta z duza iloscia kruszonki sa tez popularne w Niemczech (nazywa sie je tu Streuselkuchen) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak ja lubię kruszonkę :) o kruszonkę w cieście toczę z siostrą regularne wojny (kto pierwszy...), bo jak dla nas ciasto mogłoby się składać z samej kruszonki :) przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kiedyś wyjadałam kruszonkę mamie z miski jeszcze surową ;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm, ładnie brzmi i ładnie wygląda, więc jak mniemam także ładnie smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. żebyśmy potrafili piec takie ciacha, jak Ty Evenko, świat byłby bogatszy w pyszności :) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat do tego ciasta wielkich zdolności wcale nie potrzeba :-)) A zresztą , jak się ma dobry przepis , to żadne ciasto nie jest trudne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I do tego filizanka dobrek herbaty lub kubek kakao! O rany i jestem w niebie :))

    OdpowiedzUsuń