Ostatnio dominują u mnie wypieki drożdżowe, ale na odmianę upiekłam takie oto ucierane ciasto z rodzynkami i maślanką. Wbrew pozorom nie ma w nim kawy, ale za to jest cynamon (w oryginale nawet całkiem sporo) i orzechy. Wiem, że niektórzy nie przepadają za rodzynkami, więc śmiało mogą z nich zrezygnować - i bez tego ciasto będzie dobre.
Kruszonka:
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
- 70 g masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżeczki cynamonu (dałam 1 łyżeczkę, resztę uzupełniłam mąką)
Tłuszcz rozpuścić, wymieszać z resztą składników.
Ciasto:
- 125 g masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szkl. maślanki
- 1 szkl. rodzynków
Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając. Wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz rodzynków) i dodawać po trochu do masy, na przemian z maślanką. Na koniec dodać rodzynki. Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej blachy (23 x 33 cm - ja użyłam trochę mniejszej), posypać połową kruszonki, wylać resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić, wierzch posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Przepis pochodzi z tej strony
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
- 70 g masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżeczki cynamonu (dałam 1 łyżeczkę, resztę uzupełniłam mąką)
Tłuszcz rozpuścić, wymieszać z resztą składników.
Ciasto:
- 125 g masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szkl. maślanki
- 1 szkl. rodzynków
Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając. Wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz rodzynków) i dodawać po trochu do masy, na przemian z maślanką. Na koniec dodać rodzynki. Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej blachy (23 x 33 cm - ja użyłam trochę mniejszej), posypać połową kruszonki, wylać resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić, wierzch posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Przepis pochodzi z tej strony
no faktycznie myląca nazwa ;) zobaczyłam "coffee" i automatycznie zaczęłam szukać w przepisie w jakiej formie jest tu moja ukochana kawa ;)
OdpowiedzUsuńwyglada troche jak plesniak:D
OdpowiedzUsuńAga , bo to ciasto "do kawy" , stąd nazwa ;-)
OdpowiedzUsuńIis , ale smakuje zupełnie inaczej ;-)
Wygląda pysznie !:) Z rodzynkami czy bez na pewno by mi smakowało :)))
OdpowiedzUsuńPozdrówka ciepłe :)
Majanko , dzięki :-)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje,wygląda przepysznie ,piekłam takie podobne ,ale było smaczne ,mniam
OdpowiedzUsuńhttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24937&hl=
Margot , to Twoje pewnie jest jeszcze lepsze - wygląda na bardziej wykwintne :-)
OdpowiedzUsuńAha , zapomniałam napisać , że do ciasta dodałam trochę aromatu waniliowego , bo moja wersja nie była tak mocno cynamonowa.