poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ciasto serowo-śmietankowe z nutellą



To taki serniczek z dodatkiem nutelli, na śmietankowym cieście, które podczas pieczenia wypływa na wierzch pomiędzy serowymi "kupkami" tworząc łaciato-pagórkowaty efekt. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne - pyszne. A do tego proste w wykonaniu.






Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki masła, roztopionego
- odrobina aromatu waniliowego

Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.


Masa serowa:
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 czubate łyżki nutelli

Wszystkie składniki razem zmiksować.


Blaszkę (23 x 33 cm) wysmarować masłem, posypać mąką i wylać ciasto. Na nim układać łyżką masę serową (kupka przy kupce). Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, ustawić 180 st.C i piec ok. 35 minut.




Przepis podstawowy znalazłam na tym blogu , tylko pozmieniałam go nie do poznania ;-)

16 komentarzy:

  1. Tam gdzie nutella, tam i moja buzia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek, a kolor ma ciemny nie do poznania, pewnie za sprawą nutelli.
    A że tę ostatnią bardzo lubię to i serniczek chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie:) ja uwielbiam takie ciasta i chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj skusiłabym się chętnie na kawałek a nawet dwa takiego pysznego ciacha:)
    Jeszcze teraz.. kiedy za oknem pochmurno tylko marze o czymś takim.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada smacznie! Czy mozna zamiast twarogu uzyc Philadelphii?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pozmienialaś i chyba na lepsze. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany...az mi slinka pociekla...smakowicie wyglada:)))
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam.!.
    Z nutellą jeszcze żadnego ciacha nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dlaczego większość blogowiczek-wypiekaczek nie podaje w jakiej i jak dużej FORMIE piecze te swoje wspaniałości?!!!

    Please...

    OdpowiedzUsuń
  10. z nutellą musi smakować nieziemsko! ale sie pośliniłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wszystkie komentarze :-)

    Maggie , Philadelphia może być , tylko ciasto już nie będzie tak bardzo "soczyste" ;-)

    Cukrowa wróżko , kwestia gustu - jedni się z tym zgodzą , inni nie ;-)

    Anonimowy , oj tam... podają , podają ;-) Ja zazwyczaj też to robię , choć czasem kopiując przepis po prostu o tym zapominam.
    P.S. Poprawione , dopisane :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny, choć trochę nietypowy wygląd ciasta :) Takie wypieki są bardzo na plus!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodałam jeszcze jedno zdjęcie. Dopiero na nim widać , że ciasto nie jest aż tak bardzo serowe (nietypowe) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przesłodko! :) przepis bardzo mi się podoba :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Matko jak to dobrze, że jesteś! Jeszcze w niedziele przeczytałam napis, że blog został usunięty. Ale się zmartwiłam a dzisiaj zajrzałam pesymistycznie a tu wszystko jest na swoim miejscu.Odetchnełam z ulgą.
    Dzięki i nie uciekaj więcej:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sama nieźle się wkurzyłam, bo nie było to planowane zamknięcie bloga. Na szczęście nie trwało długo i już jestem z powrotem :-)

    OdpowiedzUsuń