czwartek, 30 czerwca 2016

Kokosowe ciasto z porzeczkami




Orzeźwiające ciasto z porzeczkowym nadzieniem i przypieczonym, kokosowym wierzchem.
Już same porzeczki nadają kwaskowego, wyrazistego smaku (zwłaszcza czarne), dlatego użyłam do nich słodkiego dżemu truskawkowego zamiast porzeczkowego. Ciasto na spód też jest mało słodkie, ale za to kokosowy wierzch wyrównuje ten "niedobór" słodyczy. Wszystko razem współgra i tworzy pyszną całość.



Spód:

- 180 g masła

- 90 g drobnego cukru

- 2 małe jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 280 g mąki

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 80 ml mleka


Do środka:

- mały słoik dżemu porzeczkowego (użyłam truskawkowego)

- 300-330 g porzeczek (czerwonych lub czarnych)


Na wierzch:

- 100 g masła

- 5 łyżek drobnego cukru

- 2 jajka

- 200 g wiórków kokosowych

- 60 g mąki



Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Formę o wymiarach 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w malakserze). Przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Ciasto posmarować dżemem, a następnie posypać porzeczkami.

Składniki na wierzch zmiksować, po czym wyłożyć na porzeczki (podobnie jak kruszonkę, z tym, że masa będzie dosyć klejąca).

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 35-45 minut.





 Na podstawie przepisu Billa Grangera.

14 komentarzy:

  1. Kokos i porzeczki - to mnie intryguje! Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś ciasto z czarnej porzeczki, trzeba się cieszyć tymi dobrociami lata póki są... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, następny chyba będzie agrest :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście uważam, że to udane połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio jadłam tartę porzeczkową i była pyszna! Następnym razem spróbuję tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zarąbisty przepis, pięknei wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto przepyszne. Następnym razem - zrobie z 2 porcji ;). Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :-)
    P.S. To już "powiększona" wersja przepisu, oryginał wygląda nieco inaczej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z porzeczek to najbardziej lubię białe, ale one niezbyt atrakcyjnie wyglądają w deserach:-( Z ta to kusi mnie ten kokos w Twoim cieście. Zatem dla każdego coś pysznego, dla mnie kokos dla męża porzeczki.
    Ja już tęsknie za truskawkami:-(

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też tęsknię za truskawkami, zważywszy, że w tym roku prawie w ogóle ich u mnie nie było (nie mam pojęcia dlaczego).

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto z dżemu truskawkowego o smaku porzeczkowym musi być wyjątkowo "orzeźwiające", pewnie jak jabłko z miętą - zapomniałaś dodać...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie zapomniałam, po prostu nie miałam takich skojarzeń ;-)

    OdpowiedzUsuń