czwartek, 10 maja 2018

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem




Piękną i wyjątkowo ciepłą mamy wiosnę w tym roku, ale zanim na dobre zacznie się sezon owocowy (mam na myśli ten w ogrodzie, a nie na półkach sklepowych), najpierw wykorzystam to, co jest już dostępne, czyli rabarbar. Co prawda to warzywo, ale znakomicie zastępuje owoce, zwłaszcza w cieście.
Co roku staram się wypróbować jakiś nowy przepis z dodatkiem tego właśnie składnika. Tym razem połączyłam go z delikatnym, kruchym ciastem i kokosową pianką. I choć zużyłam tylko 500 g rabarbaru (a przepis jest na 1,5 kg), to jego kwaskowatość i tak była wyraźnie wyczuwalna.



Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
- 1 i 1/2 kg rabarbaru (może być mniej)
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki cukru z wanilią

Pianka kokosowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych


Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać żółtka utarte z cukrem oraz śmietanę i wszystko razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
W tym czasie rabarbar umyć i pokroić. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, zasypać cukrem z wanilią i bułką tartą. Chwilę podsmażać, aż puści sok (nie za długo, żeby się nie rozpadł). Nadmiar soku odlać z patelni, rabarbar ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, krótko wymieszać.
Prostokątną blachę o wymiarach 24x35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce połowę ciasta i lekko przygnieść. Na to wyłożyć rabarbar, a następnie bezę kokosową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 40 minut.

Uwagi:
Jeżeli używamy mniej rabarbaru niż podaje przepis ( ja dałam tylko pół kilograma), wtedy zmniejszamy też ilość cukru z wanilią. By jednak wyrównać ten "niedobór" wanilii dodałam odrobinę aromatu do ciasta kruchego.

Na podstawie tego przepisu.


3 komentarze: