piątek, 29 marca 2019

Babka cytrynowa z mlekiem w proszku



Wilgotna i puszysta babka o smaku cytrynowo-mlecznym. Oprócz mleka zwykłego zawiera także mleko w proszku (można powiedzieć, że jest podwójnie mleczna) i to właśnie dzięki temu drugiemu składnikowi ciasto ma wyjątkowy smak, inny niż pozostałe ciasta cytrynowe. Gdybym miała go bliżej opisać, to użyłabym określeń: kremowy, delikatny, łagodny... A jednym słowem, to po prostu pyszny ! :-)


Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 100 g masła
- 100 g mleka w proszku
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka i sok z dużej cytryny
- 375 g maki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Mleko (płynne)  podgrzać w rondelku z masłem do roztopienia się masła. Zestawić z ognia, dodać mleko w proszku, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok,  jedno i drugie dodać do ubitej masy jajecznej razem z ekstraktem waniliowym, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta. Nie przerywając miksowania powoli wlewać mleko z masłem. Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem (ok.26 cm średnicy) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy do całkowitego wystudzenia.

Babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Na podstawie tego przepisu.


14 komentarzy:

  1. jaka leciutka, wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam już sobie zapisałam przepis do zrobienia niebawem. Tylko nie mam takiej pieknej foremki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam... ważne żeby rozmiarem pasowała, a potem i tak babkę się pokroi ;-)

      Usuń
  3. Babki cytrynowe są najlepsze. Niby nie lubię cytryny ale tutaj to super! Dzięki za przepis/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam te babkę, ale to nie moje smaki :/ Wyszła sucha, bardzo słodka, dziwna w smaku. Wolę jednak tradycyjną cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana
    To nie pierwszy przepis Twój, który testuję. Zawsze jestem zadowolona:)
    Ciasto dziś upiekłam i jest wyborne! bardzo smakowało domownikom i gościom jutro zaserwuję:)
    Dziękuję za inspirację i pozdrawiam bardzo cieplutko:)
    http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i cieszę się, że smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  6. Hej. Czy zamiast mąki pszennej, mogę dać kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli używałaś już do innych ciast tego typu zamiennika w postaci mąki kukurydzianej, to i tutaj możesz tak zrobić. Ja nie próbowałam, więc nie wiem, jaki będzie efekt końcowy.

      Usuń
  7. Witam czy można ciasto upiec w keksowce czy za dużo wyjdzie ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być dobrze, tylko trzeba użyć długiej keksówki (przynajmniej 30 cm).

      Usuń