poniedziałek, 22 października 2007

Gniazdka


Coś dla wielbicieli ciasta ptysiowego , tym razem w wersji smażonej.


Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/2 l wody
- 6 jajek
- szczypta soli

Na lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- trochę gorącej wody
- kilka kropli olejku rumowego

Wodę zagotować z tłuszczem i solą , wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu , kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia , lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku , odstawić na pół godziny. Wyciskać szprycą kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle , ile zmieści się na raz do rondla , w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej , odwracając papierem do góry. Chwilę poczekać , aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek). Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.
Utrzeć razem składniki lukru , a następnie maczać w nim usmażone gniazdka , tą stroną , która będzie na górze.

2 komentarze:

  1. To są oponki a nie gniazdka!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za ten przepis. Nieco go zmodyfikowałam bo po usmażeniu przekroiłam i posmarowałam marmoladą - mąż był zachwycony! robi sie szybciutko, wszystko wczoraj znikneło :)

    OdpowiedzUsuń